Anmeldelse

Mere læsning i fagene

Til samarbejde om den faglige læsning

Gerd Fredheim gør det igen: leverer rigtig udmærket tværfagligt undervisningsmateriale til udvikling af faglig læsning.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En af forfatterne til dette materiale, Gerd Fredheim, kender vi undervisere fra bøgerne "At læse for at lære" og "Læsning i fagene". Gerd Fredheim borger for kvalitet, og dette materiale lever fuldt op til forventningerne.

Fakta:

Titel: Mere læsning i fagene

Forfatter: Gerd Fredheim, Marianne Trettenes

ISBN: 9788702134469

Pris: 111

Sider: 48

Forlag: Gyldendal

"Mere læsning i fagene" er tænkt til elever i 6. og 7. klasse. I materialet findes 16 tekster, som kan inddrages i matematik, kristendomskundskab, naturfaglige fag, historie/samfundsfag og dansk. Det er altså oplagt et materiale, som teamet kan samarbejde om, arbejde med i flere fag, og som lærere kan opnå et fælles sprog omkring vedrørende den faglige læsning.

Arbejdet med de forskellige tekster tager udgangspunkt i principperne: Før du læser, mens du læser, og efter at du har læst. Eleverne vil møde ordkort, Venn-diagram og kolonnenotat. Til hver af modellerne er der en introduktion og derefter tekster, hvor eleverne bliver udfordret i at hente informationer fra teksten, tolke og forstå tidslinjer, tabeller, figurer, kort, diagrammer. Udfordringer, som giver eleverne kompetencer til at møde de mange tekster, som er omfattende og komplekse.

Til sidst i materialet opsummeres en del af bogens læringsmål ved at arbejde med tre forskellige teksttyper og virkemidler, og eleverne bliver udfordret på faktaviden og refleksion.

Med et materiale som dette er vi på vej væk fra de klassiske engangsmaterialer. Fagene kan samarbejde om at introducere modeller, som er relevante på tværs, og der er en rød tråd gennem hele bogen, som gør det muligt at holde målet for øje, selvom man er flere fag, der bruger bogen.