Anmeldelse

Tics & Tourette

Hjælp til forståelse af Tourette

Det er ikke en let sygdom at lide af, og den er heller ikke let at forstå. Men med bogen her er man hjulpet godt på vej.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

10-20 procent af alle børn har tics i løbet af barndommen. En mindre del af disse børn vil have kroniske tics, det vil sige tics i mere end et år. Det er de kroniske tics, bogen omhandler. Oftest begynder tics ved seksårsalderen. På grund af manglende viden om de subjektive tics, såsom tanketics, skulle mange læger forveksle tvangstanker med tanketics.

Fakta:

Titel: Tics & Tourette

Forfatter: Ingrid Sindø

ISBN: 9788777067013

Pris: 298

Sider: 264

Forlag: Dansk Psykologisk Forlag

På forsiden er der et billede af et isbjerg. Den øverste del af isbjerget svarer til de såkaldte objektive tics, som omgivelserne ser og hører, lydtics og bevægetics. Under vandoverfladen kan der være en langt større del af isbjerget svarende til de såkaldte subjektive tics, som er den indre oplevelse af tics.
Objektive tics består altid af muskelbevægelser, der enten skaber en lyd, hvilket kaldes lydtics, eller bevirker en bevægelse, hvilket kaldes bevægetics. Subjektive tics er ticstrang, sansemæssige oplevelser i kroppen eller en oplevelse af lyd eller billeder i hovedet kaldet tanketics. Tics kan ikke opstå af belastninger, men belastninger kan udløse og forværre allerede eksisterende tics.
Undersøgelser viser, at en øget opmærksomhed på ticsene kan mindske dem. Ticsopmærksomhed er også en forudsætning for selv at kunne arbejde med ticskontrol uden brug af medicinh

Bogen består af tre dele: Hvad er ticslidelser, om hvordan kan man håndtere tics og om professionel behandling, og så indeholder den en del små cases i relation til teksten.

Det er interessant, at man i de enkelte familier kan gøre noget ved det. Som nævnt kan øget opmærksomhed på ticsene have indvirkning. Ticsopmærksomhed er en forudsætning for at kunne arbejde med ticskontrol uden brug af medicin. Der omtales flere behandlingsmetoder, blandt andet to adfærdsterapeutiske metoder og ticsundertrykkelse.
En styrke ved bogen er, at den omtaler den store variation fra person til person, men også at de subjektive tics ofte ikke er kendt af andre, heller ikke forældrene.

Der findes en del forskellige metoder, og der omtales også medicin og psykologisk behandling samt behandling uden for det etablerede system. Bogen kan anbefales. Ticsfænomenerne beskrives godt.