Anmeldelse

Romaer

Romaer

Europas største etniske mindretal

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fordommene står i kø, når der er tale om mindretal, ikke mindst romaerne, som er Europas største etniske mindretal (10-12 millioner).

Fakta:

Titel: Romaer

Forfatter: Malene Fenger-Grøndal

ISBN: 9788770908870

Pris: 199

Sider: 80

Forlag: Turbine Forlaget

"Romaer" nævner da også nogle af fordommene. Biljana Muncan, der er roma og underviser på et gymnasium, fortæller, at hun engang på universitetet blev spurgt, om hun kunne spå. Jo, fordommene trives, men siger det ikke mere om dem, der fremmaner fordommene? Man fristes da til at spørge, hvem mon køber de varer, romaerne efter sigende stjæler? Viden og tolerance bør gå begge veje.  

"Romaer" er en god indføring i romaernes historie. Bogen er ærlig over for sit eget budskab, nemlig at formidle faktuel viden og information uden at forfalde til ensidige, forhastede og frelste konklusioner.

Bogen er sprogligt appellerende til læseren, og på de fleste sider er der i øjenhøjde anbragt cirkler med diverse fakta, for eksempel "Hvornår kom romaerne til Europa?" og "Ordbogen: racisme".

En ufrivillig sprogforbistring har dog sneget sig ind i den ellers velformulerede bog. "Et opgør mellem to af stammens kvinder, der begge har forelsket sig i stammehøvdingens søn, skal afgøres ved, at de to kvinder slås, til den ene dør. Taberen skal acceptere at forlade stammen" - hvilket vel må siges at være ret indlysende.

Brug bogen, pluklæs eventuelt, og oplev, at der bliver debat i klassen.