Anmeldelse

Ordtennis

Ordtennis

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Egentlig er det meget logisk, at jo flere ord et barn kender, des flere ord lærer det. Sådan er det også med ordtennis, der er et fantasifuldt udtryk for at lege med ord til glæde og gavn for både børn og voksne. Sprog skal motioneres i et positivt og anerkendende samvær, hvor vi lytter til og respekterer hinanden. Vi kender jo alle sammen til vrøvlevers og fjollesange, hvor vi griner og leger med ord, rim og rytme.

Fakta:

Titel: Ordtennis

Forfatter: Astrid Frylmark

Oversætter: Inge Benn Thomsen, Henrik Knudsen

ISBN: 9788776076795

Pris: 140 kroner

Sider: 112 sider

Type: Bog

Forlag: Special-pædagogisk Forlag

Denne bog er så ikke det rene pjat, men målrettet og struktureret sprogmobilisering, der er kamufleret som sjov og ballade. Og der er bestemt mening med galskaben - alt er blevet sat i system efter egnede emner som dyr, navne, mad, transportmidler, møbler, planter, farver, tøj, udsagnsord og tillægsord. Der er tænkt i sprogforståelse, samtaleformåen, ordforråd, sætningskonstruktion og ordbøjning, syntaks, morfologi, fonologi og sprogudvikling. Der er også tænkt på, hvordan barnet udvikler det verbale sprog til skriftsprog, der igen skal føre til læsning - og med en øget færdighed til at fokusere. Alt sammen noget, der er tiltænkt almen leg og interaktion med egne eller andres børn i alderen fire til syv år.

Men hvad gør man så, hvis man har et barn i skolen, der er over den alder, og som ikke har lært det? Ja, så er der hjælp at hente i sprogcenteret og i specialpædagogikken, hvor der er øget fokus på flersprogethed, hørenedsættelse og dysleksi. Og heldigvis bliver et ældre barn ikke infantiliseret ved at løse opgaver udfærdiget til normal udvikling i førskolealderen. Opgaverne er sjove for alle - også de i den høje alder med begyndende demens vil kunne få glæde af bogens opgaver.


De 100 lege i bogen kan bruges til ethvert formål for børn og voksne med særlige behov - eller til en lang biltur, hvor børnenes opmærksomhed og kedsomhed kan blive en udfordring. Vi har alle brug for sproglige aktiviteter, som styrker ordmobiliseringen, fantasien og fortælleevnen.