Ombudsmanden slår fast: Mundkurv ved fratrædelser må ikke være en standard

Det offentlige må ikke som standard bruge tavshedsklausuler i fratrædelsesaftaler, fastslår ombudsmanden ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisation, der kalder afgørelsen for en principiel sejr for ansattes ytringsfrihed.

Når offentligt ansatte underskriver en fratrædelsesaftale, må offentlige arbejdsgivere ikke som standard give de ansatte mundkurv på i form af en generel tavshedsklausul.

Det fastslår Folketingets Ombudsmand i en ny udtalelse, skriver Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Ombudsmanden fastslår, at en tavshedsklausul skal være konkret begrundet i vægtige saglige interesser i den enkelte sag.

Næstformand for FH Morten Skov Christiansen kalder udtalelsen fra Ombudsmanden for en stor sejr for offentlig ansattes ytringsfrihed.

“I et demokrati må offentlige myndigheder kunne tåle kritik – både fra borgere og fra de nuværende og tidligere ansatte".

"Vi har alle ytringsfrihed, og offentligt ansatte har en vidtgående ytringsfrihed, men vi oplever desværre ofte, at arbejdsgivere bruger tavshedsklausuler i fratrædelsesaftaler som en generel mundkurv, der skal lukke ned for kritik”, siger Morten Skov Christiansen til fho.dk.

”Det er et problem for vores offentlige demokrati, debat og retssikkerhed, så udtalelsen er en stor sejr. Vi er derfor glade for Ombudsmandens meget klare og vigtige udtalelse”, lyder det videre fra Morten Skov Christiansen.