Den 25. august kåres ikke mindre end to vindere af Årets Sveske, da prisoverrækkelsen i 2021 måtte aflyses på grund af coronapandemien.
Frikendt lærer og tidligere minister blandt de nominerede til ytringsfrihedspris
Hvem har lagt 'svesken på disken' i det forgangne år, når det kommer til skoledebatten? Det afgør foreningen Sveskens Venner, når de den 25. august uddeler prisen Årets Sveske.
Grundet coronapandemien blev der sidste år for første gang siden 2014 ikke uddelt en pris som Årets Sveske til en markant stemme, der har lagt 'svesken på disken' i skoledebatten.
Til årets prisoverrækkelse, der løber af stablen den 25. august i København, vil der derfor blive uddelt to priser.
Bag kåringen står foreningen Sveskens Venner, og vennerne har i år nomineret fem markante stemmer i skoledebatten med følgende begrundelser:
"Thomas Illum Hansen er forskningschef ved UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole indenfor området anvendt skoleforskning, pædagogik og samfund. Illum Hansen udmærker sig ved at problematisere de sammenhænge, der udspiller sig mellem politiske beslutninger om folkeskolens indhold og den afsmittende virkning de får på udvalg af og indhold i digitale uddannelsesmidler".
- Pia Rose Böwadt, Rikke Pedersen og Nana Vaaben
"Har skrevet bogen ’Lærere mellem engagement og afmagt’ i 2020, som en del af serien ’Forskning til skolen’. Udgivet af Forlaget UP Unge Pædagoger.
Bogen er tænkt som en faglig replik ind i en aktuel og politiseret debat om folkeskolen, hvor forfatterne lader lærere og kommende lærere komme til orde. Den giver et unikt indblik i lærernes arbejdsforhold".
"Anders Thorsen er blogger og skriver altid med et solidt udgangspunkt i skolens hverdag, som han selv er en del af som aktiv lærer.
Hans velformulerede problemstillinger følges op af løsningsforslag; han spænder vidt over temaer.
Mange lærere vil nikke genkendende og anerkendende til hans indlæg, som altid har både hverdagsrealisme og perspektiv.
Anders er også kendt for at føre en liste over de talrige forslag til yderligere emner i folkeskolens undervisning, som løbende dukker op i den offentlige debat".
"Lige siden en gang i 2017 har Johnnie Pedersen kæmpet for at blive renset for mistanke om seksuelle krænkelser af nogle elever i en 5. klasse.
Johnnie Pedersen er frikendt: Der var intet om sagen, men Johnnie Pedersen har været ude for en uretfærdig og meget hård behandling. Skaden er sket via et dybt tvivlsomt forløb. Og så er han stadig sygemeldt med en mengrad på 85% - vurderet af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring".
"Merete Riisager har i sin ministerperiode (2016 til 2019) med sit parti, Liberal Alliance, forsøgt at tilpasse forliget, så dannelse og større frihedsgrader til skolen og lærerne fik mere plads.
Hun har i sit politiske arbejdet været meget opmærksom på behovet for at genetablere motivationen i lærerarbejdet.
Efter ministerperiode udgav Merete R. bogen ’Selvbyggerbørn – hvorfor vi overlod en generation til at opdrage sig selv’. Bogen beskriver tydeligt, med hvilke ambitioner hun har forsøgt at udvikle og forandre skolen i sin ministerperiode".