Debat
Et levn fra bondesamfundet
Skal skolerne holde åbent året rundt og elever og lærere lægge deres ferieuger individuelt? To skoleledere i >clinch<
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
På Stoholm Skole måtte vi ved afslutningen af sidste skoleår konstatere, at 20 procent af vore elever havde fået fri til ferie uden for de planlagte skoleferier.
Den første tanke var, at vi som tidligere måtte indskærpe forældrene vigtigheden af, at børnene er i skole i de 40 skoleuger. Ved nærmere eftertanke ligger problemerne slet ikke hos forældrene - det er de fastlåste ferier, der er problemet.
Jeg har fuld forståelse for, at mange forældre også ser på økonomien, når familien skal på ferie, og man skal være noget af en duks, hvis man rejser på charterferie i skolernes sommerferie og giver den dobbelte pris, i forhold til at kunne rejse i september. Det betyder, at mange børn går og keder sig i seks sommerferieuger og rejser med forældrene på ferie, når skoleferien er slut.
I et videnssamfund, hvor fleksibilitet er nøgleordet, kan man ikke fortsætte med en ferieordning, som stammer fra den tid, hvor der var brug for børnene i landbruget.
Konkret skal alle elever og ansatte have ret til seks ugers ferie. Planlægningen af de ansattes ferie skal foretages, som man gør på arbejdsmarkedet i øvrigt. Elevernes ferie skal meddeles skolen ved skoleårets start, og det slås helt fast, at der ikke er mulighed for frihed ud over de seks uger. Familien må så planlægge ferier, helligdagsfri og fødselsdage for det kommende år. Skoleåret ændres fra 40 til 52 uger og skal i øvrigt til at følge kalenderåret. Det vil også klart lette skolernes økonomiske planlægning, at skoleåret følger budgetåret.
Planlægningsmæssigt kan jeg simpelthen ikke se, at det giver uoverstigelige tekniske vanskeligheder. Skoleåret er alligevel planlagt inden sommerferien - altså sker planlægningen også nu i skoletiden.
Svar fra Knud Bjerrum:
At holde skole, at medvirke til at danne mennesker skal ikke underlægges charterselskabernes prispolitik, hvor børn rejser med forældrene, når skoleferien er slut. Jeg forventer, at børnene er i skole på skoledage, så de kan trives i vores forpligtende fællesskab.
I det moderne videnssamfund, hvor brud med tidligere normer er gennemgående, har børn brug for fællesskabet på Damagerskolen. Her giver vi dem tryghed og udviklingsmuligheder i et forpligtende fællesskab med andre børn og voksne. |
»Man skal være noget af en duks, hvis man rejser på charterferie i skolernes sommerferie og giver den dobbelte pris«