Debat
Skoler, daginstitutioner og ungdomsuddannelser åbner
Vi skal beskytte børn, unge og voksne i risikogruppen
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan borgere men en særlig risiko i forhold til COVID19 virus søge oplysninger om, hvordan man skal forholde sig. Der står:
“Vi anbefaler, at du overvejer, hvordan du kan beskytte dig selv bedst mod at blive smittet, og du gør følgende, hvis du tilhører en særlig risikogruppe”
Herefter står der som det allerførste punkt:
”Hold dig hjemme i den udstrækning det er muligt”
Hjemmesiden er opdateret for 3 dage siden.
Godt et døgn efter opdateringen skriver Sundhedsstyrelsen så i deres vejledningen i forhold til åbningen af skoler og ungdomsuddannelser:
“Hvis du er i en risikogruppe skal du generelt være opmærksom på at sikre god håndhygiejne, undlade at give hånd, sikre afstand og have fokus på rengøring. Du behøver ikke at blive omplaceret eller at arbejde hjemmefra. Det skyldes ud fra en vurdering om, at smitterisikoen ikke er større i skoler end den er i den omgivende samfund. Elever i risikogruppe kan ligeledes gå i skole, men der skal være særlig opmærksomhed på at de skærpede forholdsregler efterleves af dem.”
Og så står der endvidere i vejledningen, at det er skolelederen eller daginstitutionslederen, der (unden nogen sundhedsfaglig baggrund) skal vurdere, om eleven eller medarbejderen skal møde op og givet fald hvordan.
Vejledningen virke mildest talt paradoksal, når Sundhedsstyrelsen jo samtidig anbefaler, at elever og voksne som alle andre i risikogruppen IKKE skal være en del af det omgivende samfund - de skal holde sig hjemme i den udstrækning, det er muligt.
Såvel børn som voksne der bor i familie sammen med personer i risikogruppen har på samme måde forsøgt at begrænse kontakten med andre mest muligt.
Da regeringen mandag meldte ud, at der nu skulle påbegyndes en forsigtig genåbning af Danmark ved at åbne for daginstitutioner, de 6 yngste klassetrin i grundskolen og de ældste klasser i ungdomsuddannelserne, var regeringens udmelding, at der netop skulle være tale om en FORSIGTIG og KONTROLLERET åbning. Derfor skulle hverken børn eller voksne i risikogruppen møde i daginstitution eller skole.
Sundhedsstyrelsens vejledning må siges at være både i modstrid med både forsigtighedsprincippet og Sundhedsstyrelsens egne generelle anbefalinger.
På den baggrund forsøgte regeringen - statsministeren og undervisningsministeren - onsdag aften at skabe klarhed: Afgørelsen om, hvorvidt et barn/en elev eller en medarbejder, der tilhører risikogruppen, eller som har pårørende i husstanden i risikogruppen, skal møde op, skal bero på en lægefaglig vurdering af egne læge.
Efter min mening burde regeringens forsigtighedsprincip betyde, at alle i risikogruppen skal blive hjemme i helt i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger. Hvis det ikke er tilfældet, giver det trods alt god mening, at beslutningen tages på grundlag af en konkret lægefaglig vurdering fra den læge, der i forvejen kender familien. Men det forudsætter naturligvis, at der er tale om en konkret og reel beslutning, og ikke blot et standardsvar ud fra en manual udsendt af Sundhedsstyrelsen, som direktøren i Praktiserende Lægers Organisation har gjort sig til talsmand for.
Jeg har stor tiltro til at den enkelte praktiserende læge ud fra sin professionelle ekspertise kan træffe den rigtige afgørelse, og det undrer mig, at direktøren for lægernes faglige organisation øjensynligt signalerer noget andet.
Mange var glade for den afklaring der fulgte med regeringens udmelding onsdag, men vi har i den grad brug for, at vi også kan genfinde den i den praktiske dagligdag.