Anmeldelse
Klassens årsplan
Klik for at skrive manchettekst.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Med udgangspunkt - eller begrundelse - i folkeskolelovens formål: 'Folkeskolens opgave er i samarbejde med forældrene at . . .' har Skole og Samfund udgivet et lille hæfte om, hvordan man som forældre kan få indflydelse på planlægningen af årets arbejde i en klasse.
'Årsplanen skal sikre, at der er sammenhæng i arbejdet, ligesom den sikrer, at alle forældre ved, hvad der skal ske hvornår.'
I dette samarbejde og planlægningsarbejde spiller et 'klasseforældreråd' bestående af fire til seks forældre en vigtig rolle.
Hæftet giver ideer til konkrete initiativer i forbindelse med skole-hjemsamarbejde, forældremøder, møder mellem klasseforældreråd og lærere, sociale arrangementer samt emneplan for undervisningen. Om sidstnævnte hedder det blandt andet: 'Denne del bør involvere alle klassens forældre . . . Når lærerne har gennemgået idéfasen med eleverne kommer klasseforældrerådet ind i billedet og arrangerer sammen med klassens lærerteam et forældremøde, hvor elevernes ideer præsenteres. Herefter får forældrene mulighed for at komme med deres ideer, emner og ønsker til det kommende års undervisning'.
Hæftet giver god inspiration og gennemsyres af et oprigtigt ønske om - og selvfølgelig krav om - indflydelse på så meget som muligt.
Det er godt nok, og det er jo også Skole og Samfunds opgave at gøre opmærksom på det. Men i virkelighedens verden kan det være et problem at trække alle forældrene så meget med ind. Og det er vel heller ikke meningen, at de nødvendigvis skal sætte deres fingeraftryk på alle detaljer vedrørende skoleårets og de enkelte skoledages indhold og aktiviteter.