Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
- en grundbog
Af Kaj Struve
512 sider, 398 kroner
Semi-forlaget
Denne bog er den første danske grundbog i forebyggende pædagogik. Bogens sigte er at samle praksis og teori til inspiration og støtte for pædagoger, lærere og studerende. Forfatteren vil bidrage til at flytte fokus fra identificering af børn og unges sociale problemer, fejl og skævheder. Det er meningen, at de professionelle skal blive langt dygtigere til at tage udgangspunkt i de menneskelige ressourcer og udvikle dem. Pædagogen skal arbejde på at blive bedre til at tænke mere i potentialer og kompetencer frem for at fokusere på det, barnet ikke kan. Ved at tænke i konstruktive livsstrategier kan den forebyggende pædagogik være med til at sikre, at daginstitutionerne og skolerne ikke i fremtiden øger udstødelsen af visse børn, men i højere grad er med til at bryde den sociale arv.
Bogen søger at introducere og skabe overblik ved at beskrive de centrale problemstillinger og samfundsmæssige opgaver for pædagoger og lærere, der bevæger sig i det forebyggende felt. Forfatteren bevæger sig i en blanding af praksis og teori, det vil sige, at man bevæger sig ligesom i en spiral, hvor der hele tiden kobles mere teori til praksis.
Bogen er delt op i fem hovedafsnit, således at første del er en almen del, hvor forfatteren samler et grundlag for medtoder i den forebyggende pædagogik. Den særlige forebyggende pædagogik beskrives i forhold til vuggestuen, børnehaven, skolefritidsordningen, skolen og klubben. Specielt omtalt er også overgangen fra skolefritidsordning til skole.
I anden del beskrives den professionelle kommunikation og iagttagelsesformer, som kan bruges i situationer, hvor der er tale om børn med belastende forhold.
I tredje del sættes fokus på børn i gråzonen mellem forebyggelse og behandling. Her beskrives en konkret praksis med børn fra gråzonen og børn på vej til anbringelse.
I fjerde del, bogens specielle del, omtales børn med handicap: hjerneskader, tidligt skadede børn, Damp, psykoser, autisme, asberger, tourettesyndrom, psykisk udviklingshæmning, kontaktforstyrrelser og epilepsi. Her beskrives specialpædagogiske tilbud, og samtidig beskrives neurovidenskaben som teori for bedre at kunne beskrive og forstå et barns potentiale, dets svage og stærke sider, relatere og omsætte teoriforståelsen til pædagogik.
I femte og sidste del beskrives de udstødte børn og deres familier, hvilke love der kan hjælpe dem. Afslutningsvis sættes der fokus på perspektivet af det forebyggende arbejde.
Det pædagogiske arbejdsfelt for pædagoger og lærere er således, at man i stigende grad skal være med til at se på hele barnets situation, hvis der er problemer med det enkelte barn. Da pædagogfaget dækker over et bredt spektrum af arbejdsopgaver, metoder og praksis, er bogen ifølge forfatteren tværfaglig. Foruden psykologien, almenpædagogikken og sociologien er neurovidenskaben et værktøj og basisreference, hvor pædagogen og læreren kan få et overblik over et konkret barns handicap. Bogen er med til at beskrive pædagogens og lærerens handlerum.
Bogen er velskrevet i et let tilgængeligt sprog. Samtidig er der til hvert afsnit en god reference- og litteraturliste med forslag til videre læsning. Bogen bærer præg af, at den er skrevet af en person, som selv har været ansat i folkeskolen med et dybt kendskab til både det praktiske og teoretiske område. Bogen er veldisponeret, og man kan meget hurtigt ved hjælp af indholdsfortegnelsen få sig et overblik over emnerne. De enkelte afsnit kan også udmærket læses uafhængigt af hinanden, uden at det hæmmer forståelsen.
Alle, som har deres arbejdsfelt i den pædagogiske verden, vil kunne læse bogen med stort udbytte. Også særdeles anbefalelsesværdig til pædagogstuderende og lærerstuderende.
Kirsten Dollerup Larsen