Anmeldelse
Miljøundervisning
Handlekompetence, interessekonflikter og miljøundervisning
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Af Breiting, Hedegaard, Mogensen, Nielsen og
Schnack
265 sider, 250 kroner
Odense Universitetsforlag
E-post: press@forlag.sdu.dk
Lærerkvalificering. Miljøundervisning som bidrag til skolens øvrige udvikling. Videre fremtidig forskningsindsats. Dette er kort fortalt, hvad denne forskerrapport foreslår sættes på dagsordenen for det kommende arbejde med miljøundervisning i skolen. Forslaget bygger på indhøstede erfaringer fra Muvin-projektets anden fase, der blev afviklet i årene 1994-96.
Muvin står for 'Miljøundervisning i Norden' og blev i 1991 initieret af Nordisk Ministerråd. Knap 100 danske skoler landet over har gennem årene været aktive i projektet, der nok må betegnes som det hidtil største miljøundervisningsinitiativ i Danmark med henblik på at afdække interessekonflikter og undervisningens samfundsmæssige og kulturelle indhold. Gennem de mange deltagende undervisere og elever har det uden tvivl haft en god spredningseffekt og har samtidig været med til at koble forskning med skolens hverdag.
Denne grundige rapport sætter det sidste punktum i Muvin-projektet - og her kan særligt interesserede i detaljer stifte bekendtskab med forløbet, følge forskningen og de tilhørende resultater. Udviklingsarbejderne har efterhånden mange år på bagen og er for flere år siden udgivet i form af mindre publikationer til inspiration for andre skoler. Forhåbentlig har det stort anlagte projekt smittet godt og grundigt af på de involverede og nu snart fuldvoksnes udvikling af handlekompetencer over for miljøproblemer - og ikke mindst på den fremtidige undervisning.
Kaare Øster