Anmeldelse

Menneskerettigheder

Verdens piger

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Serie: Global

Af Bettina Gram og Gitte Pedersen

48 sider, 134 kroner uden moms

Gyldendal

Ud fra FN's Menneskerettighedskonvention, Børnekonventionen og konventionen om udryddelse af alle former for diskrimination mod kvinder - Cedaw-konventionen - slår forfatterne ned seks forskellige steder i verden plus Danmark for at fortælle om pigers manglende skolegang og uddannelse, døtres status i forhold til sønners, pigers tvangsgiftermål med ældre mænd, teenagemødre, gadebørn, børneprostituerede, omskærelse og anden vold mod og lemlæstelse af piger, religiøs og traditionel tøjtvang, pigers drømme om bedre liv og endelig om nogle af de organisationer, der arbejder for at højne pigers status og forbyde vold mod og salg af piger.

Indimellem sammenlignes med Danmark. Det er urimeligt. Ændring af pigers forhold i for eksempel Ghana kan ikke tackles ud fra danske livsformer og holdninger, men kun ud fra de FN-konventioner, det lykkes at implementere i Ghanas egen lovgivning.

Men danske skoleelever kan tage stilling til, om piger fra religiøse og etniske mindretal i Danmark skal beskyttes af danske love, selvom forældrene påberåber sig eksotiske traditioner for vold mod børn og en særlig etnisk ejendomsret, der fratager børnene ret til at bestemme alt fra tøj til ægtefælle.

Det kommer bogen kort ind på og nævner herboende indvandrere, der arbejder på at gøre det lettere for pigerne i mindretalsfamilierne. Herfra vil elever kunne arbejde videre i et projekt, der kommer dybere end blot kulturpornografisk oplistning af den massive globale kvindeundertrykkelse. For så er de nødt til at snakke med nogen i nabolaget, der har andre holdninger, og det fordrer en anden tilgang til emnet end den, Mondo Cane-bølgen i film og litteratur har frembragt de sidste mange år.

Annette Westrup