Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
'En portefølje er elevens eget udvalg af repræsentative arbejder, samlet gennem en periode med henblik på vurdering'.
'Portefølje er på en gang et håndterbart vurderingsredskab og udtryk for en læringsstrategi'.
Begrebet 'portefølje' er relativt nyt i den danske folkeskole, men er, med god grund, genstand for en betydelig opmærksomhed netop nu. Med portefølje har skolen nemlig fået et meget anvendeligt redskab, som kan bruges til at begrunde og synliggøre en pædagogisk praksis og elevernes udvikling. Man kan således betragte portefølje som et kvalitetsudviklingsredskab til brug for dokumentation og evaluering.
Der er i virkeligheden ikke noget nyt ved porteføljer.
Ved ansøgning om optagelse inden for bestemte uddannelser er det velkendt, at man vedlægger udvalg af de bedste ting, man har præsteret, i mapper eller porteføljer. Gennem denne selvdokumentation viser man, hvor man befinder sig fagligt.
Det kunne gælde ved ansøgning om optagelse på en kunsthåndværkeruddannelse, som fotomodel eller fotograf.
På samme måde kan eleverne samle de bedste skriftlige produkter, som dokumenterer deres aktuelle faglige niveau.
Undervisningsmæssigt kendes begrebet fra USA som 'portfolio' og fra Norge som 'Mappevurdering'.
Hæftet 'Når det bedste er godt' sætter portefølje ind i en pædagogisk sammenhæng. Det forklarer, hvordan portefølje kobles på evaluering, og hvordan arbejdet med portefølje kan bruges i en pædagogisk strategi over for det enkelte barn.
Med udgangspunkt i konkrete erfaringer fra skoler i USA og Norge beskrives, hvordan der her er arbejdet med portefølje, og hvilke erfaringer der er gjort.
Efterfølgende beskrives, hvordan arbejdet kan gribes an i Danmark. Meget detaljeret og konkret gennemgås eksempler fra henholdsvis dansk og matematik på klassetrin, der spænder over hele skoleforløbet.
Gennem arbejdet med portefølje styrkes elevernes medansvar for deres egen læring. En vigtig del sker nemlig gennem elevernes refleksion over, hvor de befinder sig, og hvor de vil hen.
Eleverne bliver reflekterende, når de 'skal vælge ting, som skal med i deres portefølje og forklare deres valg, når de skal sammenligne bidragene i deres portefølje, når de skal organisere den og endelig præsentere den for andre'.
Bogen fremstår som en særdeles læseværdig og helstøbt fremstilling af porteføljer teoretisk og praktisk.
Den kan med garanti inspirere - og give indsigt hos enhver, der vil udvikle sin undervisningspraksis.
For som det anbefales til slut: 'Hvis man vil portefølje i sin undervisning kan vi anbefale at gå i gang straks. Det er rart at kunne se fremskridt, så jo før eleverne får referencepunkter, desto bedre. Den motivation, der ligger i at kunne sammenligne med sig selv, er magisk. Tænk småt i begyndelsen, så eleverne ikke drukner. Der er tid nok til udvikling og dokumentation'.
God fornøjelse.
Når det bedste er godt
- om porteføljer i skolen
Af Lone Abildgaard og Arne Mogensen
70 sider, 148 kroner inklusive moms
Dafolo