Anmeldelse

Vatikanstaten og andre hellige kristne steder / Grædemuren og andre jødiske hellige steder / Mekka og andre islamiske hellige steder

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De tre store bogreligioner: kristendom, jødedom og islam har som alle andre religioner deres hellige steder, som er genstand for de troendes pilgrimsrejser. Dette emne har forlaget Flachs gjort til en hel bogserie, som beskriver nogle af de mest kendte mål for pilgrimsrejser i verden. Hver bogtitel inde­holder en enkel introduktion til de omtalte religiøse steders oprindelse og historie og beskriver de højtider og fester, der knytter sig til stedet. Foruden at fortælle om gudsdyrkelse og troens udførelse i praksis fortælles der om pilgrimsrejser, og hvorfor troende fra alle verdensdele valfarter til bestemte steder.

I kristendommens verden er centeret for pilgrimsrejsen Vatikanstaten, og der er altså valgt side i forhold til den romersk-katolske udgave af kristendommen. Bogen fortæller om blandt andet Peterskirken, den katolske religions praksis, Paven og hans skatte, helgener og relikvier, fester og højtider.

I jødedommens verden er centeret for pilgrimsrejsen Grædemuren, der er »Vestmuren« fra Salomos pragttempel og palads. Vi får at høre om, hvordan man afholder »bar mitzvah« ved Grædemuren, og om andre store festligheder som for eksempel »hanukka«, der er lysets fest, om, hvorfor Jerusalem altid har været et helligt sted for det jødiske folk, og om det jødiske folk i dag. I den muslimske verden er centeret for pilgrimsrejsen (hadj) Kabaen i Mekka, hvor vi kan læse om, hvordan profeten Muhammed fik Koranen indlæst i sit øre direkte fra Allah, om, hvad islams fem søjler er, og om de vigtigste muslimske helligdomme andre steder.

Bøgerne er forsynet med ordforklaringer, stikordsregister og andre oplysninger om bøger og internetadresser. De er alle tre rigt illustreret med farvefotografier og har en meget letlæst tekst, der kan læses fra 4.-5. klassetrin. Umiddelbart ligner bøgerne ikke noget, som ikke er set før, men børnene, der er vant til selv at gå på opdagelse og finde oplysninger, vil sikkert blive glade for dem. Derfor bør de nok købes hjem til udlån på skolebibliotekerne, og i hvor stort et antal eller hvordan de skal anvendes, må helt være op til den enkelte lærer.