Debat

Hjælp - Jeg er myndig

En refleksion på to årsdagen for ophævelsen af lockouten. Kan ledere, lærere og pædagoger ytre sig konstruktivt og kritisk i skoleverdenen idag uden frygt for repressalier?

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hjælp - jeg er myndig

I skrivende stund bevæger viseren sig med hastige skridt mod kl. 10 den 25.april 2015. Om et døgn er to årsdagen for ophævelsen af lockouten af lærerne. Et helikopterperspektiv på skoleverden idag får mig i det stille til at råbe - måske ud i et tomrum: Hjælp - jeg er myndig.

Hvordan opfatter jeg begrebet myndig?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

“En myndig person må siges at være i stand til aktivt at modsige “de gældende bestemmelser” og hver dag sige fra og til og træffe valg på baggrund af sine kritiske overvejelser. Kritikken bør, så vidt det er muligt, efter en åben dialog i det kollektive udmøntes i mulige løsningsforslag til nye gældende bestemmelser.

En inddragelse af løsningsforslaget skyldes, at der blandt aktørerne skal skelnes mellem brok og myndig kritik.”

(Dalskov. T. masteropgave 2015 Skab Samfundet Sammen”)

Et er begreber hvad med virkeligheden? En leder ansat i det offentlig skolesystem ytrer sig. Efterfølgende ringes personen anonymt op af en ansat fra kommunen med beskeden:”Pas på hvad du siger”. Foregår det virkelig i Danmark i 2015?

Både beslutningstagere, vores samfund og de enkelte familier lider under, hvis de ansatte ikke tør ytre sig konstruktivt og kritisk om dagens skolesystem, strømninger og beslutninger. FV2015 (folketingsvalget 2015) nærmer sig. Idag er det to år siden lærerne var lockoutet og mange ledere var hensat til hundegården med mundkurv på. Hvor de kun som privatpersoner kunne udtale sig. Nu er tavshedens timeglas løbet ud. Mundkurvene er måske for længst taget af eller er de?

FV2015 banker på døren. Timeglasset vendes og rammerne er tilstede for at få bragt kritiske spørgsmål og bekymringer på banen i en livlig debat om fremtidens skole. Til de kommende debatmøder bør offentlige ansatte måske stille de kritiske spørgsmål som privat person for at undgå repressalier. Og spørgsmålet kan være: har aktørerne i skoleverdenen i dag en oplevelse af at kunne være myndig?

Med rødder i de frie skoler har jeg måske en anden frihed til at stille disse spørgsmål?

-Har lederne på den enkelte folkeskole stort nok ledelsesrum til at kunne opleve sig som myndige i eget arbejdsliv? 

-Kan ledere, lærerne og pædagogerne ytre sig åbent og ærligt i dialogen med forældrene om deres barns trivsel og de generelle udfordringer på skolen?

Hjælp - jeg er myndig og mener tiden er kommet for at timeglasset vendes, mundkurvene tages af og tavshedens mur slås i stykker. Aktørerne i skoleverdenen bør kunne ytre sig myndigt, konstruktivt og kritisk uden frygt for repressalier.

Kom an søndag den 26. april 2015 - Kom an FV2015

#Fil 1

Tine Dalskov -

efterskolelærer & processkaber