Anmeldelse

samfundsfaget.dk

samfundsfaget.dk

Clio Online fortsætter med digitale undervisningsmidler, nu til samfundsfag. Er det blot en bog i digital form?

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Clio Online er et rent internetforlag. Det unge forlag har nu tre store produkter på markedet, nemlig tre selvstændige portaler for de såkaldte kulturfag i skolen; kristendomskundskab, historie og samfundsfag. Og en ny portal for naturfag er undervejs.

Fakta:

Titel: samfundsfaget.dk

Type: Internet

Forlag: Clio Online

Meget tyder på, at Clio Online har fornuftig gang i butikken - i modsætning til de etablerede forlags it-baserede udgivelser og eksperimenter. De etablerede skolebogsforlag får måske mere held med deres digitaliserede grundbøger, som nu pibler frem.

Clio Onlines seneste produkt - portalen til samfundsfag: www.samfundsfaget.dk - er ikke helt ligetil at anmelde. Tydelige indholdsbeskrivelser kombineret med omridset af principielle diskussioner er bestræbelsen her.

Vil samfundsfaget.dk kunne stå alene som en "almindelig" grundbog? Ja, vel nok, men netop med de samme begrænsninger og muligheder. Portalen har tydelige ambitioner om at kunne dække hele vejen rundt, om end den er under løbende udbygning og forbedring.

Portalen rummer grundtekster, det vil sige forskellige tematekster, som knytter sig til Faghæftets tre obligatoriske indholdsområder; økonomi, politik og sociale og kulturelle forhold (eller "Samfund", som portalen misvisende kalder området). Dertil kommer en stribe andre temaer, som går på tværs af samfundsfagets tre grundsøjler. Og endelig en femte indholdskategori kaldet "Aktiviteter", som er en rigtig fin håndsrækning til lærere og elever med en stribe forslag til aktiviteter.

Teksterne, der udgør grundstammen på portalen, er mangfoldige og meget korte. På den ene side kan de næppe være meget længere, når det er digitalt, men det betyder på den anden side, at teksterne i stor udstrækning tangerer begrebsgennemgange. Hvilket igen betyder, at vi kan være milevidt fra involverende, engagerende, fortællende tekster. Til gengæld er det et kæmpe plus, at hver tekst rummer highlightede ord, hvor en ordforklaring automatisk dukker op. Dette er en klar fordel ved digitale undervisningsmidler.

De mange link ved portalens forskellige tekster står som - ja, som link. De integreres ikke i tekster eller overvejelser.

Portalens lærervejledning er på flere måder et godt materiale - kortfattet, men bredt og varieret. Der er for eksempel gængse, men helt håndgribelige metoder til faglig læsning i samfundsfaget, og der er for læreren, der vil lettes, komplette forslag til årsplaner, der køres hjem helt ud i detaljen - og vel at mærke med alt materialet blot et klik væk.

Tegn et uforpligtende prøveabonnement på samfundsfaget.dk. Det er gratis i en måned. Og vær med til at vurdere de principielle dilemmaer: Er portalen først og fremmest en bog, blot tænkt og udført digitalt (med de tekniske fordele, det nu kan give)? Hvilket læringsmiljø bliver skabt i og med det digitale arbejde på portalen? Kvalificerer det faktisk i højere grad elevernes samfundsfaglige læring og interesse? Hvorfor, i givet fald. Kan et digitalt undervisningsmiddel være reelt internetbaseret og ikke blot som her - digitalt?