Debat
Hellebæk findes alle vegne
Hellebæk findes ikke kun i Helsingør. Der er stof til samtaler i landets skolebestyrelser, ved forældremøder og hos lærernes arbejdsgivere
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hellebæk-sagen i korte træk: En lærer udhænges som pædofil af en elev på hjemmesiden Arto. Skolelederen bortviser eleven og beder forældrene finde en anden skole. Forældrene hyrer en advokat. Byrådet i Helsingør underkender skolelederens indstilling om at flytte barnet og beslutter, at sanktionen skal være et klasseskift.
Således sætter de sig mellem to stole. Udhængning for pædofili er åbenbart i Helsingør Byråds øjne ikke en så grov forseelse, at den berettiger til den alvorligste sanktion. Denne fatale fejltagelse og underkendelse af skolelederens indstilling til byrådet sætter alvorligt spørgsmålstegn ved, om ledere fremover vil kunne regne med opbakning, når de ud fra deres professionelle vurdering og ansvar tager hånd om personale og elever på deres skoler. Det er skoleledernes ansvar at sikre et godt arbejds- og undervisningsmiljø. De har ansvar for, at deres ansatte ikke bliver syge af at gå på arbejde.
En uberettiget anklage for pædofili er en alvorlig krænkelse af læreren og kan have store personlige omkostninger. Ofte lurer den lille tvivl. Var der alligevel noget om det? Det kan blive umuligt at genetablere et tillidsforhold mellem elever og lærer igen.
Det er afgørende, at enhver ansat kan forvente utvetydig opbakning fra leder og myndigheder, når man udsættes for grundløse anklager. Det er den forudsætning, afgørelsen i Helsingør er med til at svække. Det skaber usikkerhed hos lærerne i Helsingør og hos lærere og ledere i hele landet.
Der var andre elever involveret i sagen. Arto har lagt rum til en hadekampagne mod lærere. Vi skal ikke kontrollere vores børn hele tiden, men de skal lære ordentlig omgangstone og ansvar i forhold til både kammerater og voksne. Det skal forældrene tage ansvar for.
Danmarks Lærerforening bakker op bag lærerne og lederen i denne sag. Vi vil ikke acceptere, at vores medlemmer udsættes for hverken krænkende sprog eller beskyldninger.
Mange oplever stigende problemer med forråelse af sprog og omgangstone mellem elever indbyrdes og i forhold til lærerne. Alle ansvarlige omkring skolen må tage ansvar.
Der er brug for mange nye lærere fremover. Denne sag fremmer ikke rekrutteringen.
Hellebæk-sagen er formelt slut. Tilbage står opgaven med at genetablere tillidsforholdet mellem lærere og myndigheder.
Hellebæk findes ikke kun i Helsingør. Der er stof til samtaler i landets skolebestyrelser, ved forældremøder - og hos lærernes arbejdsgivere.
»Det er afgørende, at enhver ansat kan forvente utvetydig opbakning fra leder og myndigheder, når man udsættes for grundløse anklager«