Anmeldelse

Grønlands-ekspeditioner

Drama på isen

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

- om Danmark-ekspeditionen

Af Poul Larsen

Med tegninger af Fritz Haack

152 sider, 148 kroner

Følfod

En farlig slæderejse

- om Alabama-ekspeditionen

Af Poul Larsen

Med tegninger af Fritz Haack

268 sider, 198 kroner

Følfod

I 1950'erne og 60'erne kunne unge stadig få arktiske anfald, og man jog gennem bøger af Knud Rasmussen, Peter Freuchen, Peter Tutein og Ejnar Mikkelsen. Med Poul Larsens to nye Grønlands-bøger mindes jeg de fantastiske ekspeditioner og rejser, jeg dengang foretog i det koloniale Grønland.

En af heltene har jeg dog aldrig haft rigtig fidus til, nemlig den efterhånden næsten mytiske Ludvig Mylius-Erichsen. Han har altid forekommet mig som en opblæst fantast, og jeg havde tidligt ondt af de to fortræffelige mennesker, han trak med sig i døden i det arktiske ishelvede i efteråret 1907: premierløjtnant Peter Høeg Hagen og grønlænderen Jørgen Brønlund.

Nu har forfatteren Poul Larsen sat sig for, at nutidens børn og unge skal med op til Nordøstgrønland og genopleve de dramatiske ekspeditioner, som havde Mylius-Erichsen som uheldsvangert omdrejningspunkt.

Han har komponeret de to bøger som en helhed, og med et fornuftigt kunstgreb gør han maskinist Iver Iversen til sin fortæller i begge bøger.

'Drama på Isen' fortæller den dramatiske forhistorie om Danmark-ekspeditionen 1906-1908, der måtte efterlade Mylius, Hagen og Brønlund i den iskolde ødemark.

'En farlig slæderejse' er fortsættelsen, der beretter om Alabama-ekspeditionen 1909-12, som havde til opgave at finde de tre døde mænd og deres dagbøger. Lederen af eftersøgningen blev den 29-årige kaptajn Ejnar Mikkelsen. Fortælleren Iver Iversen var hans maskinmester.

De finder dog hverken de døde eller deres dagbøger. Kun to af Mylius' varde-beretninger. Derimod befinder de sig snart i en kamp på liv og død med Grønlands natur og klima. I mere end to år er de strandet i det kolde nord. Ved et mirakel bliver de fundet af en norsk skipper, som bringer dem tilbage til civilisationen.

Her får de nyheder om kongens død og Titanics forlis - og senere en fortjenstmedalje i guld af den nye konge, Christian den Tiende.

Året er 1912. Det er længe siden. Men der er ingen ende på hverken Mylius-Erichsen eller ekspeditioner til Grønland. I efteråret 1998 arrangerede Ringkøbing Museum en meget velanmeldt udstilling om Danmark-ekspeditionen - og i år 2000 skal vi, med TV2, deltage i Slædepatruljen Sirius' 50-års jubilæums-ekspedition.

Poul Larsens to levende beretninger er en fin forberedelse til strabadserne. Hvis nogen kan fange dagens unge læsere ind, må det være ham.

Per Birkebæk