Debat

Altid krise, når der skal punges ud

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Den til rådighed stående ramme er brugt rigtig fornuftigt«. Citat, Anders Bondo: Folkeskolen nummer 5, vedrørende overenskomstaftalen.

Som politisk leder af DLF burde du i det mindste have givet en politisk forklaring på hvorfor sådan en overenskomst?

Du kan ikke være uvidende om, at det ikke skyldes økonomisk krise i samfundet, at der må indgås sådanne forlig.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Hørte du i vinter, hvor skatteministeren fortalte, at hans ministerium havde fundet 1.000 milliarder kroner, man ikke havde været opmærksom på, men, skyndte han sig at sige, han havde straks nedsat en arbejdsgruppe, der skulle se på sagen. Selv for en matematiklærer ligger det næsten uden for ens forestillingsevne at fatte størrelsen af et sådant beløb. Tænk, kunne de blot få ti procent af disse penge i skat, ville der være 100 milliarder kroner i statskassen.

Eller mener du også, det skyldes krisen, at de mange pensionister og andre har mistet deres pensioner og opsparinger, de har indbetalt til diverse banker?

Eller hvis penge finansierer for eksempel kaffe og kakao, der både sælges og købes op til 20, 30, 40 gange, inden frugterne er plukket? Er kaffe- og kakaobønderne mon blevet rigere?

Er de 100.000 demonstrerende grækere kun en flok griske ballademagere, der ikke har fattet alvoren i de vestlige landes kriser?

Godt vore forfædre ikke sang med, når de hørte de samme sange om krise.

Måske har vi lærere en så pæn løn, at vi har råd til at sidde over, men skal så hilse fra de millioner af fattige, blandt andet tæt på Europas døre: Der er brug for en solidarisk og hjælpende hånd.

Gennem hele menneskets historie har der altid været økonomiske vanskeligheder/kriser, når arbejdsgiverne skulle punge ud. Dog aldrig når der skulle finansieres krige.

Svar

Jeg kan have en holdning til og mening om mange samfundsproblemer, men det ændrer ikke ved mit synspunkt om, at vi har brugt den til rådighed stående ramme fornuftigt. Når vi - i øvrigt i fuld enighed - stiller krav om, at reguleringsordningen skal fastholdes, så betyder det, at det er lønudviklingen på det private arbejdsmarked, der danner rammen for vores forhandlinger. Og med det udgangspunkt mener jeg altså fortsat, at vi har brugt rammen rigtig fornuftigt.

Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening