Debat

Lønnen skal op

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Senest har vi kunnet læse i Ugebrevet A4, at lærere ligger placeret som nummer 46 ud af 99 ranglistede job. Det er da et vink med en kæp, der kan mærkes.

Men vi har vidst det længe. Vi har kunnet aflæse det på lønsedlen hver måned. Vi har kunnet se det i tilgangen til faget. Det er faktisk lige til at blive temmelig sur over.

Vi kan internt sagtens blive enige om, at jobbet i dag er mindst lige så vigtigt og meningsfuldt, som det til alle tider har været. Men i offentlighedens vurdering er det da gået helt galt.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Det var til at leve med, hvis blot lønnen fortsat var sammenlignelig med de grupper, vi normalt har sammenlignet os med. Det er her, det gør ondt i pungen.

Vi skal have genoprettet vores lønniveau. Det er præcis det, vi primært skal bruge en faglig organisation til.

Som DLF-medlem forventer jeg, at min faglige organisation vil varetage mine økonomiske interesser over for arbejdsgiveren.

Må jeg foreslå:

· at DLF får ansat en pressemedarbejder, der kan varetage netop den del af foreningens opgave langt mere synligt og markant, end det er sket indtil nu.

· at DLF adskiller forhandlinger om arbejdstid fra forhandlinger om løn.

· at DLF stopper al snak om at opstille krav om egenbetaling af efteruddannelse.

· at DLF erkender, at med 2/3 kvindelige lærere og 1/3 mandlige ender det helt galt, og at det måske kan kædes sammen med lønafviklingen i de seneste år.

· at DLF generelt nedtoner sit engagement i den nuværende regerings skolepolitik og overfører energien til arbejdet for lærernes løn- og ansættelsesforhold.

I de senere år har jeg oftere og oftere spurgt mig selv om, hvad jeg økonomisk får ud af mit mangeårige medlemskab af DLF?

Svar

Jeg er helt enig i din vurdering af, at lærerarbejdet skal vurderes højere, og det skal slå igennem i overenskomstforhandlingerne. Derfor var jeg også glad for, at vi ved de seneste overenskomstforhandlinger nåede et resultat, der medførte, at alle lærere og børnehaveklasseledere steg to løntrin. Et resultat, der fik 97,7 procent ja-stemmer ved urafstemningen. Vi har i øvrigt ikke siden 1995 brugt en krone af overenskomstrammen på arbejdstiden.

Jeg tror bestemt ikke, at vi skal nedtone vores engagement i den skolepolitiske debat. Respekten for lærerarbejdet er en væsentlig faktor, hvis vi skal nå forbedringer af lønnen. Vi skal derfor blive bedre til at fortælle om den vigtige og meningsfulde indsats, der ydes i skolerne hver eneste dag, og vi skal blive bedre til at trænge igennem med de mange konstruktive forslag, som DLF har fremlagt i forhold til folkeskolens udfordringer.

Anders Bondo Christensen, formand for DLF