Debat
Vejledningsportal på nettet
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Undervisningsministeriet har udsendt et lovforslag til høring, Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv, der lægger op til store ændringer af vejledningsområdet.
I forslaget er blandt andet omtalt oprettelsen af en vejledningsportal, der skal være til rådighed for elever, andre, der søger uddannelse, vejledere - ja alle, der søger informationer/vejledning inden for området.
Det er en rigtig god idé.
I udkastet står der, at der i øjeblikket ikke er tilbud, der svarer til de ønsker, ministeriet har.
Måske ikke helt, men der er en side - www.uddannelseogjob.dk - der er tæt på ønskerne, og som kunne udvikles til at opfylde dem.
Som medforfatter og medredaktør af Rådet for Uddannelses- og Erhvervsorienterings hæfter til uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering 'Godt i gang' til 6. og 7. klasse, 'Vi undersøger' til 8. klasse og 'Min vej' til 9. og 10. klasse blev jeg for et år siden spurgt om, hvorvidt jeg havde lyst til at være med som vejleder på den nye internetportal om vejledning og samtidig være med til at udvikle siden.
Spørgerne er fra alle uddannelsesformer, arbejdsløse og mennesker, der ønsker at skifte job/søge oplysninger. Der stilles mange spørgsmål dagligt. Spørgsmålene er utrolig gode, relevante, specielle, svære. Men mest af alt bruges siden til at kigge på den efterhånden meget store database af spørgsmål og svar, som er ordnet i emner. Samtidig kan man søge på ord. Der må være tale om Danmarks absolut eneste åbne database inden for området.
Der er omkring 500 unikke brugere hver dag. I oktober har der været 165.000 hits, så det bliver til noget på et år.
Ud over dette er der en base med omkring 75 profiler af unge i uddannelse/bekæftigelse og job, som man kan kigge nærmere på. Man kan maile sammen med de fleste. Dette område kan udbygges meget.
Det er muligt for elever i folkeskolens afgangsklasser at finde profiler fra de fleste ungdomsuddannelser til brug ved udarbejdelse af uddannelsesbog og plan.
Endelig rummer siden gode links til sider om vejledning.
Loven tænkes ført ud i livet 1. august 2004. Derfor er der god tid til at få gang i planlægningen - råmaterialet og mange erfaringer er der allerede.
Ebbe Balck Sørensen
skolekonsulent,
Holeby og Nysted Kommuner
Forkortet af Redaktionen