Debat

Tænk jer om

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tidligere i år forsøgte DLF at indføre såvel etdøgnskurser som brugerbetaling for deltagere i foreningens seniorkurser.

Begge dele blev mødt af kraftige protester fra fraktion 4 i form af læserbreve i Folkeskolen, på møder ude i landet og som reaktioner efter fraktion 4s årsmøde.

Alle mente, at forslaget var en væsentlig forringelse af se-niorkurserne.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Anders Bondo svarede mig i Folkeskolen om diskussionen i hovedstyrelsen blandt andet: » og jeg understregede selv, at hvis det ville blive opfattet som en forringelse, skulle vi naturligvis ikke vedtage det«.

Forslaget blev naturligvis ikke vedtaget.

Men nu fremsættes et nyt forslag med samme indhold. Selv om vi fra fraktion 4 har fremlagt en del forslag til begrænsninger i kursernes indhold, hvilket skulle give plads til det ønskede fjerde kursus med to overnatninger.

Et døgns ophold duer simpelthen ikke på seniorkurser, hvor tid til det sociale samvær spiller så stor en rolle.

Deltagerbetaling er et helt nyt element i DLFs kursuspolitik.

Hvorfor afprøves det hos pensionisterne, hvad enten det er som egen betaling af transport, hvilket rammer deltagerne meget skævt, eller det er et fast beløb per deltager?

Hvilken klogskab ligger der i at vedtage et kursusforslag, der er i så diametral modsætning til deltagernes ønsker.

Gennemføres forslaget på trods af det, kan der imødeses rasende protester fra og store frustrationer hos fraktion 4-medlemmerne.

Vi ønsker at beholde pensionisterne i DLF. Mange mener, kurserne er det eneste, de får for kontingentet hvis de er så heldige at blive optaget.

En forringelse af seniorkurserne kan få uoverskuelige konsekvenser.

Er det det, der ønskes?

Kære hovedstyrelsesmedlemmer. Tænk jer om.

Svar

I hovedstyrelsen besluttede vi tidligere på året at forøge budgettet til seniorkurser med 200.000 kroner. Det gjorde vi i en periode, hvor vi i øvrigt er overordentligt omkostningsbevidste, da vi har besluttet, at der skal ske en genopretning af foreningens formue. Der er sparet på hovedstyrelsens omkostninger, sekretariatets lønudgifter, kongressen ja, stort set alle områder har måttet holde for. Alligevel besluttede vi en merbevilling til seniorkurser med det formål at skabe mulighed for at indhente erfaringer med nye måder at holde seniorkurser på. Erfaringerne skal bruges til at vurdere, hvordan vi fremover skal tilrettelægge seniorkurserne. Vi har med det besluttede kursusprogram mulighed for som hidtil at holde tre kurser af tre dages varighed med to overnatninger. Herudover bliver der nu mulighed for at holde to kurser af to dages varighed med en overnatning. Når kursusprogrammet bliver udsendt, vil du endvidere kunne konstatere, at der er forskelligt program for de enkelte kurser, så vi på den måde forsøger at dække så mange forskellige interesser som muligt. Nogle vil som du mene, at todageskurserne er uinteressante. I vil fortsat have mulighed for at søge tredageskurserne. Andre har allerede givet udtryk for, at de hellere vil på et kursus med kun en overnatning. På tredageskurserne vil der være en mindre deltagerbetaling. I modsætning til andre medlemskurser er udfluger og/ eller eksterne instruktører et element i disse kurser. Når programmet er gennemført, vil vi foretage en grundig evaluering og dermed have et godt grundlag for at planlægge fremtidens seniorkurser. Som en væsentlig sidegevinst vil 67 procent flere fraktion 4-medlemmer have mulighed for at komme på kursus i det kommende år.

Jeg synes ikke, at der er grund til »rasende protester«. Jeg vil anbefale, at vi undlader at fælde dom over kurserne, før vi overhovedet har prøvet dem af.

Anders Bondo Christensen, formand for DLF