Debat

Tak for sidst

Folkeskolesamling.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De fleste kender det nok - følelsen af at savne kontakt med nogen, der har afgørende betydning for ens private eller professionelle liv. Man kan gøre sig så mange tanker. Hvis man så pludselig får en invitation til komsammen, kan man godt forfalde til at overveje lidt for og imod. Hvorfor nu lige pludseligt? Tager man imod, kan man i bedste fald få den oplevelse, at det føles ganske rart at deltage.

KL har netop afholdt en folkeskolesamling for lærere fra hele landet. Formålet var »at give et tydeligt signal om, at lærerne og folkeskolen fortjener anerkendelse og synlighed, og at folkeskolens arbejde bygger på motiverede lærere«.

KL offentliggjorde en Gallup-undersøgelse af, hvad der motiverer den professionelle lærer. Formand for KL's børne- og kulturudvalg Henrik Larsen redegjorde for undersøgelsens resultater, der i meget høj grad understøtter den viden, Danmarks Lærerforening har fra lærerne. 95 procent mener, det er samværet med børnene, der giver arbejdsglæde, mens kun 27 procent mener, at nye ideer fra centralt eller lokalt hold bidrager til arbejdsglæden. »Det viser, hvor vigtigt det er, at lærerne inddrages tæt i udviklingen af folkeskolen. Når lærerne føler, at tingene trækkes ned over hovedet på dem, mister de arbejdsglæden, og det kan i sidste ende gå ud over kvaliteten af undervisningen«, sagde Henrik Larsen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Det var gode signaler at høre fra vores arbejdsgivere, i en tid hvor tonen og holdningen til at bruge lærernes viden og engagement har haft en ganske anden lyd.

Filminstruktøren Niels Arden Oplev viste klip fra »Drømmen« og uddybede, hvorfor han mener, vi kan være stolte af folkeskolen, og at vi langt hen ad vejen kan takke folkeskolen for samfundets rigdom i dag. Professor Lars Qvortrup fortalte om undervisningens mirakel, og fremtidsforsker Jesper Bo Jensen udfordrede med, hvad vi skal tage med ind i fremtidens skole. Fælles for indlæggene var, at de alle pegede på andre veje.

KL's folkeskolesamling kan blive startskuddet til »en positiv og værdsættende dialog om folkeskolens lærere og deres opgave«, hvis der følges op i de beslutninger, der tages omkring skolen. Festtaler til julefrokosten kan højne humøret her og nu, men det er de daglige skulderklap, der tæller. Det viste Gallup-undersøgelsen også.

Godt at opleve kontakt. Folkeskolesamlingen gav stof til både eftertanke og handling.

»Det var gode signaler at høre fra vores arbejdsgivere, i en tid hvor tonen og holdningen til at bruge lærernes viden og engagement har haft en ganske anden lyd«