Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
For 50 år siden
Ved Margit Schaleck
27 klasser på ét år i Ålborg
Som overalt i landet har der også i Ålborg været en stærk stigning i elevtallet i de kommunale skoler: 31. marts 1952 var tallet 8.535, hvilket var 539 flere end året i forvejen. Og denne stigning er fortsat voksende, idet indeværende skoleår begyndte med 800 børn flere, end der blev udskrevet. Det betyder 27 nye klasser, og man vil forstå, at det kneb med at skaffe plads. Situationen klaredes på den måde, at byrådet stillede lazarethbygningen på Annebergvej til rådighed. Den blev hurtigt gjort brugbar, så skolevæsnets 20 hjælpeklasser kunne anbringes dér. Det medførte så omflytningen af børn på alle klassetrin fra den ene skole til den anden, og andre ulemper som for stærk fyldning af klasserne og 'vandreklasser' kan naturligvis ikke undgå at virke uheldigt på skolens undervisning og orden, siger skoledirektøren i årsberetningen.
April 1953 venter man at kunne tage en ny skole, Vesterkærets Skole, i brug, men selv ved denne forøgelse af lokalerne vil der være pladsmangel, fordi børnetallet vil stige yderligere i de nærmeste år.
Ålborg har 12 købstadsskoler og 2 'markskoler', der er landsbyordnede.
Folkeskolen nummer 46 November 1952
For 25 år siden
Børnehaveklasserne bør gøres obligatoriske
Undervisningsministeren bør nu tage initiativ til en lovgivning, der gør det obligatorisk for alle kommuner at oprette børnehaveklasser, så alle forældre, som har ønske derom, kan få deres børn i børnehaveklasse, anbefaler Uddannelsesrådet for Grundskolen i en udtalelse til Ritt Bjerregaard, efter at rådet nu har behandlet skolestartudvalgets betænkning.
Endnu er der stor forskel fra kommune til kommune. Mens 43 procent af børnene i landet som helhed nu går i skole i kommuner, hvor det er almindeligt at gå i børnehaveklasse - dækningsgraden er her 80-100 procent - så findes der samtidig 47 kommuner, der slet ikke har børnehaveklasser.
At kommunerne nu også selv synes at være indstillet på at indføre landsdækkende børnehaveklasseordning, fremgår af den omstændighed, at også de - gennem Kommunernes Landsforening - er repræsenteret i Grundskolerådet, og indstillingen herfra var énstemmig, oplyste formanden, skoledirektør Holger Knudsen, forleden på et møde i Undervisningsministeriet.
Folkeskolen nummer 45 November 1977