Debat
Mundtlige prøver i tysk og fransk, tak
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Vi opfordrer Danmarks Lærerforening til hurtigst muligt at tage initiativ til, at der indgås aftale om lærernes arbejdstid i forbindelse med de mundtlige afgangsprøver i udtræksfagene tysk og fransk, så der kan gennemføres mundtlige prøver i disse fag fra næste skoleår.
I indeværende skoleår kan der kun gennemføres skriftlige prøver i udtræksfagene på grund af den manglende aftale. Det har vakt bestyrtelse hos tysk- og fransklærerne (og eleverne), fordi hele tankegangen bag grundskolens fremmedsprogsundervisning i Danmark netop er at give det talte sprog førsteprioritet. Faghæfterne for de tre fremmedsprog dokumenterer dette helt klart. Det er derfor et uacceptabelt paradoks, at eleverne i tysk og fransk ikke får mulighed for at demonstrere deres mundtlige kunnen efter to-tre års undervisning, hvor mundtligheden igen og igen understreges. Alt tyder desuden på, at elevernes højeste ønske med at vælge tysk og fransk er at lære at kunne kommunikere mundtligt.
Efter vores mening bør DLF insistere på, at der findes en løsning med modparten, fordi det er utåleligt for lærerne på den ene side at være forpligtet af undervisningskravene i Fælles Mål for tysk og fransk om at sætte talesproget i første række og på den anden side at skulle forberede eleverne til at gå til en prøve, hvor de udelukkende skal demonstrere andre færdigheder.
Svar
Jeres henvendelse blev forelagt DLF's hovedstyrelse ved dens møde den 24.-25. oktober.
Foreningen deler jeres opfattelse af, at der er opstået en utålelig situation som følge af Undervisningsministeriets beslutning om at afholde skriftlige prøver i alle udtræksfag.
Det er DLF's opfattelse, at Bertel Haarder - mod bedre vidende - anvender lærernes arbejdstidsaftale som argument for at afvikle alle prøver skriftligt. Foreningen har gentagne gange over for Bertel Haarder, ministeriet og KL påvist, at lærernes arbejdstidsaftale ingen hindring er for at holde mundtlige prøver. Ledelsen kan eksempelvis fastlægge to normperioder i skoleåret, så risikoen for overtid minimeres. Foreningen har desuden tilbudt en model om delvis indregning for at minimere overtidsudgiften.
Uanset hvilken model der anvendes, vil udgifterne til mundtlige prøver nemt kunne holdes inden for de midler, der blev anvendt i sidste skoleår til prøveafvikling.
Med den prøveafvikling, Undervisningsministeriet har valgt, er der direkte tale om en kommunal besparelse - uanset om der skal betales overtid efter den gældende aftale.
Danmarks Lærerforening arbejder fortsat for, at der kan holdes mundtlige prøver i udtræksfagene, men foreningen har hidtil ikke kunnet trænge igennem over for hverken Undervisningsministeriet eller KL.
Yvonne Hindsberg, kontorchef i DLF's faglig kontor