Debat

Klap jer selv på skulderen, lærere

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Læreren har en kæmpe indflydelse på sine elever, næsten større end deres egne forældre. Når en lærer har sagt ja eller nej, overholdes det i langt flere tilfælde, end det gør, hvis en forælder siger det. En forælder har for eksempel ikke autoritet nok til at få sin teenagedreng til at stå op resten af aftensmåltidet, hvis han vipper på stolen. Men hvis en lærer udsteder samme ordre, adlydes den.

Og den magt eller indflydelse skal bruges rigtigt. Lærere kan ikke gøre, hvad de vil, men bliver nødt til at være ansvarlige og pålidelige - og alt det andet, som de vil have eleverne til at være. Hvis en lærer bander, anses det for okay i klassen at bande, og hvis en lærer ikke har sine ting i orden, anses det som okay i klassen ikke at læse lektier. Derfor skal læreren hele tiden være på vagt med, hvad han eller hun siger og gør.

Det er også hårdt at være lærer, for eleverne stiller høje krav. Læreren skal ikke kun være klog, have svar på alt og kunne klare at holde en vis ro i en klasse, nej, læreren skal også se ordentlig ud. Hvis bukserne stumper langt over anklerne, eller læreren altid har den samme uldvest på, er det noget, eleverne lægger mærke til. En pæn og ordentlig lærer får automatisk mere respekt. Ja, lærere bliver faktisk bedømt, allerede før de træder ind ad døren. Måden, de går på, om de retter sig op eller falder sammen, alt lægger eleverne mærke til, og det tæller mindst lige så meget som deres faglige evner.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Så konklusionen må være, at lærere har det svært. De bliver bedømt på alle ledder og kanter, og der stilles høje forventninger til dem, fra det øjeblik de betræder et nyt klasselokale. Så klap jer selv på skulderen, lærere, for faktisk gør I et godt stykke arbejde, og på trods af kritik til matematiklærerne kan I stadig prale af at være de klogeste i landet. Netop det fik TV2 slået fast med programmet »Test Nationen« for nylig. Så også tak til TV2 for at redde lærernes ære.

Men de havde nok klaret det alligevel, lærerne, for de må være lavet af et specielt stof.

Og til sidst skal eleverne vist også have et klap på skulderen for for eksempel at adlyde meningsløse ordrer som at stå op resten af en time, hvis stolens bagerste ben løfter sig fra gulvet!