Anmeldelse

Ind i kirken

- en guide til gudstjenesten

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange danskere er ikke vant til at gå i kirke, fordi de mener, at religion er en privatsag. Når man så har vænnet sig til ikke at gå i kirke, kan det pludselig blive en meget akavet oplevelse at være i kirken. For hvornår er det nu, at man skal rejse sig op, og hvorfor er salmerne nu så svære at synge? Biskop Jan Lindhardt har derfor sat sig for at skrive en lille brugerguide til de mennesker, der af en eller anden grund har fået mod på at gå i kirke en almindelig søndag, og det er der faktisk kommet en lille pudsig bog ud af. Tidligere udgav samme Lindhardt en "Katekismus - børnelærdom for voksne", og det er faktisk det samme ærinde, som han er ude i med nærværende bog om gudstjenesten. Her gennemgås, hvordan en højmesse forløber, og der er en lille gloseliste til de kirkelige begreber. Samtidig rummer bogen et kort rids over gudstjenestens historie og en stor opfordring til selv at opleve en gudstjeneste.

Det siges, at gudstjenesten opleves kedelig, og at der er mange gentagelser, men det er jo netop gentagelserne og det kendte, der kan bringe kirkegængeren i "flow", så man oplever den meditative fornemmelse og opløftede stemning ved at være i kirke og kunne synge med på alle salmer, trosbekendelse og korsvar. Kan man ikke liturgien "på rygraden", stivner man og sidder kun og ser på, hvordan de andre gør. Derfor er denne guide en hjælp til alle, der vil vide mere om, hvordan det egentlig hænger sammen med gudstjenesten, liturgien, kirkeåret, salmerne, og alt hvad der ellers hører til i kirken.