Debat
Udligning af lønforskelle
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Mens kongressen viste stor vilje til at rette op på skævheden i overenskomstpensionsspørgmålet,var der ikke helt en tilsvarende vilje til at rette op på skævheden i forhold til lønnen for medlemmerne på ny løn.
Den centralt aftalte løn for denne gruppe er lavere end for de anciennitetslønnede. Det er planen, at denne lønforskel skal udlignes ved hjælp af lokalaftaler om ny løn.
Erfaringerne med lokalaftalerne er så dårlige, at kongressen nu vil afskaffe den såkaldte forlodsfinansiering af lokalt aftalt ny løn. Det er i sig selv en god beslutning, men når der bliver færre midler til lokalaftaler, bliver det sværere at udjævne lønforskellen mellem de to grupper. Løsningen er, at vi gør noget ved det centralt.
Kongressen har vedtaget en lang række overenskomstkrav. Kongressen har også vedtaget, hvilke af disse krav der er højest prioriterede - gode og på mange måder samlende krav. Men her savner man et krav, som bidrager til at udligne lønforskellen. Et forslag om at medtage et sådant krav på listen over højt prioriterede krav blev nedstemt på kongressen, nemlig om et tillæg efter 12 års ansættelse til lærere på ny løn.
Hvad kan der gøres?
Kravet om 12-års-tillægget står trods alt højt på den samlede kravliste. Det er et godt krav og en oplagt mulighed for at udjævne lønforskellen mellem de to grupper. Hvis vores forhandlere i den kommende tid får klare signaler og opbakning til, at dette krav er vigtigt, så vil de bedre kunne fremføre det med vægt i forhandlingerne. Der er håb endnu! Udligning af lønforskelle må være et vigtigt tema i en fælles fagforening. Mit håb er, at mange vil bringe dette spørgsmål på bane i den nærmeste fremtid. Så gå på nettet, gå til møder, skriv her i spalten, gør noget!
Niels Kjeldsen
Ballerup