Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Der er nu udskrevet valg til lærerforeningens hovedstyrelse. Det er et vigtigt valg.
Efter to overenskomstafstemninger står vi med en dybt splittet forening, hvor mange medlemmer oplever, at DLF har svigtet og pådraget sig et stort medansvar for en forringet F-tid.
Vi ved, at en lang række kommuner bruger overenskomstens fleksibilitet til at give lærerne flere undervisningstimer og mindre F-tid - og på den måde 'tager gevinsten hjem', som Kommunernes Landsforenings topforhandler Ole Andersen fra Gladsaxe så smagfuldt udtrykker det.
Og hvad gør vores formand: Hun skriver et brev til Anker Boye om, at det jo ikke var meningen!
Desværre tror jeg ikke, det hjælper.
Alle ved, at kommunerne er økonomisk pressede, og de vil alle sammen efterhånden blive tvunget til at se på de fleksible sparemuligheder i vores overenskomst.
En overenskomst er jo i bund og grund en kontrakt om køb og salg af arbejdskraft.
En ledelse, der laver en kontrakt, hvor modparten får så store muligheder for at fifle med fortolkningerne, kan vi ikke bruge til noget.
Derfor skal vi have valgt en ny formand på kongressen i november og en ny hovedstyrelse ved valget i december.
Vi har brug for en hovedstyrelse, som har kendskab til skolens virkelighed nedefra, til almindeligt undervisende læreres anstrengte arbejdsvilkår, og som har tæt kontakt til livet i klasseværelset.
Det er ikke godt med en ledelse, som kun har fjerne minder om arbejdet med 22 elever i et 52 m2 stort klasselokale.
Og så skal vi holde op med at foregøgle 'kvalitetsudvikling' af folkeskolen, når det alene er forringede arbejdsvilkår for lærerne, der skal betale prisen.
Projektet om 'Folkeskolen år 2000' har for længst mistet troværdigheden som et 'forpligtende samarbejde mellem Danmarks Lærerforening, Kommunernes Landsforening og Undervisningsministeriet'.
Det eneste, der åbenbart er forpligtende i det samarbejde, er, at lærerne skal levere noget mere undervisning.
Jeg synes, at en kommende hovedstyrelse skal arbejde for et mere forpligtende samarbejde med medlemmerne.
Det betyder blandt andet, at jeg gerne deltager ved medlemsmøder og debatmøder på skoler og i kredse, hvor man ønsker at diskutere foreningens fremtidige politik op til kongres og hovedstyrelsesvalget.
Peter Hess-Nielsen
Ballerup Lærerforening
kandidat til hovedstyrelsen