Debat

Folkeskolen er bedre end sit rygte

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolen har haft det skidt i 90'erne. Ikke fordi folkeskolen er blevet dårligere, men fordi der fra politisk side er blevet drevet en regulær hetz mod den. Alle aktører har fået karakterer. Lærerne er dovne, forældrene uinteresserede og eleverne zapper-børn, der ikke er modtagelige for undervisning.

Derfor tog den tidligere undervisningsminister sammen med de partier, som stod bag folkeskoleforliget, et initiativ: 'Folkeskolen år 2000' (F2000), som på en lang række områder skulle sikre, at der kom en stilfærdig proces i gang, som koncentrerede sig om kvalitet. Samtidig gav forligspartierne hinanden tilsagn om at lade folkeskolen få arbejdsro. Ikke flere påstande om, hvor dovne og uduelige lærere, elever og forældre var.

Om den kvalitative udvikling af folkeskolen, som F2000-projektet skulle lede frem til, vil komme, kan kun fremtiden vise.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Men en ting er sikkert, folkeskolen vil ikke få det kvalitative løft, som den politiske ro og kvalitetsdiskussionerne lanceret i år 2000-initiativet skulle medvirke til, hvis skolen samtidig drænes for ressourcer.

Projekt F2000 er nu ved at gå ind i sidste fase. Spørgsmålet er herefter, hvad nu?

Hvordan får vi sikkerhed for, at de mange gode initiativer, der er taget, og kloge tanker, der er blevet tænkt, ikke blot forsvinder?

Hvordan får vi de besluttende myndigheder i kommunerne til at forstå, at deres folkeskole skal være i en konstant udvikling, hvis børnene skal kunne klare de kommende års udfordringer.

Nogle kommuner har forstået, at det ikke er udgifterne til folkeskolen, der skal skæres ned på. Andre har desværre ikke. Nogle ser den nye overenskomst som et redskab, der skal kunne bruges positivt, andre ser det som et nedskæringsinstrument. Måske står vi i en situation, hvor der er brug for en statsligt finansieret økonomisk saltvandsindsprøjtning til folkeskolen for at få de mange nye tanker gennemført.

Socialistisk Folkeparti, SF, foreslår derfor i de kommende finanslovsforhandlinger, at der afsættes 400 millioner kroner til en videreudvikling af F2000.

Med hjælp fra en sådan pulje kan vi fra centralt hold give de spareivrige kommuner et vink med en vognstang om, at nedskæringer ikke er vejen frem mod en folkeskole, der skal kunne matche de udfordringer, vores børn vil blive udsat for. Samtidig sætter vi skub i gennemførelsen af de mange nye ideer, F2000 har givet.

Anne Baastrup

skoleordfører for

Socialistisk Folkeparti