Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Jeg har stor respekt for planlægning og professionelt arbejde, men Kristian Svendsen har ret i (Folkeskolen nummer 39), at jeg mener, at et varsel for at afholde prøve på 14 måneder er unødvendigt. Men det er min holdning. DLF og KL skal se på, om det via overenskomstforhandlingerne kan ændres.
Desværre blander Kristian Svendsen - nok helt bevidst - denne unødige overenskomstregel sammen med udsendelse af prøvebestemmelserne samt prøvevejledninger og eksempler på prøverne.
Høringen af bekendtgørelsen i maj og udsendelsen inden sommerferien tydeliggjorde, hvad der prøves i i forhold til Fælles Mål. En mere detaljeret beskrivelse af prøveformerne lå klar ved skoleårets start på alle skoler. Samtidig meddelte ministeriet, at vejledninger til prøverne ville blive udsendt i september. Disse er nu på vej og kan læses på http://us.uvm.dk/grundskole/proeverogevaluering/vejledninger.htm
For flere prøvers vedkommende med konkrete eksempler. Alle skoler vil modtage konkrete prøveeksempler på de nye prøver, så disse, hvis det ønskes, kan afprøves med eleverne.
Kristian Svendsen mener måske, at viden om og indsigt i de konkrete prøver er en forudsætning for undervisningen og for planlægningen heraf. Det er ikke tilfældet. Lærerne forventes ikke at planlægge deres undervisning efter prøverne. Derimod skal der i undervisningen tages højde for, at kravene ved prøven kan opfyldes. Disse krav fremgår af de bekendtgørelser, der er gældende for 9. og 10. klasse, og som blev udsendt inden sommerferien.