Folkeskolens leder:

Vold mod demokratiet

Velfærd.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

2 + 2 = 4. Eller hva'? Når matematiklæreren underviser 1. klasse, bliver 2 + 2 altid 4, og når statistikeren regner, bliver resultatet »cirka 4«. Men når spindoktoren skal regne den ud, spør' han først sin minister: »Hvad vil du gerne ha', det skal blive?«

Mens befolkningen raser, og offentligt ansatte protesterer over den forringede service og de mere og mere umulige arbejdsvilkår i mange kommuner, fortsætter regeringen og Dansk Folkeparti med at forsvare deres såkaldte velfærdsprojekt. Og de optrapper hele tiden konflikten.

Først anklagede indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen borgmestre for at »begå vold mod demokratiet og det kommunale selvstyre« ved at indgå en »ulækker alliance med pædagogernes organisation«. Så påstod den konservative familieminister, Lars Barfoed, at BUPL lyver, hvorefter Venstres ny politiske ordfører, Troels Lund Poulsen, udvidede anklagen til også at omfatte Danmarks Lærerforening. Og minsandten om ikke statsministeren hægter sig på. BUPL og DLF lyver om de kommunale budgetter, siger han. Og som i kor gentager de alle, at »kommunerne samlet set får flere penge til næste år«.

Måske er det smart regnet ud, at de blot skal sige det samme om og om igen. Men tricket virker ikke denne gang. 4 + 1 er 5. Og det er ganske rigtigt mere end 2 + 2. Men tal er kun interessante, når man kan se, hvad de handler om. Det er rigtigt, at kommunerne får flere penge. Samlet set. Det kan de bare ikke bruge til noget i Århus, hvor der bliver færre pædagoger til at passe børnene. Det hjælper ikke i Silkeborg, hvor færre lærere skal klare undervisningen. Det planlagte plejehjem i Sejlflod spares væk, og der lukkes alligevel biblioteker i Lemvig. Og så videre. Og så videre.

Udligningsreformen flytter penge fra rige kommuner til fattige, hedder det. Men det kan de ikke bruge i Ballerup, hvor udligningen banker skolerne i smadder. Og den effektivisering, som den nye kommunalstruktur angiveligt vil medføre, kan foreløbig ikke mærkes nogen steder. Indtil nu har den kun kostet flere penge og mere arbejde. Meget mere arbejde.

Jamen, der nedlægges slet ikke så mange lærerstillinger, som DLF har påstået, gentager man med forargelse, som for at tale om noget andet. Nej, det gør der ikke. Fordi der foregår en lokal proces, hvor politikere lytter til argumenter og ændrer politikken. Det er sådan set det, det hele handler om.

Det nærmer sig »vold mod demokratiet og det kommunale selvstyre«, når ministre og andre centralt placerede politikere nægter at indgå i dialogen og i stedet truer med endnu mere ensliggørelse.

-th