Debat

Kai Holger

Politikerne og Pisa.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Vi bringer for meget med fra industrisamfundet, hvor man fokuserede på at standardisere og synkronisere. Det var udmærket i Kai Holgers radiofabrik, men disse fabrikker eksisterer ikke længere i Danmark«. Steen Hildebrandt, professor ved Handelshøjskolen i Århus, var markant i kritikken af centralistisk topstyring med test og kontrol under forrige uges Pisa-høring. Både politikere og presse reagerer inkompetent, panisk og traditionelt, når de skal tolke resultaterne. Men undervisning er ikke simpelt fabriksarbejde. I videnssamfundet skal Danmark klare sig ved at satse på forskellige menneskers forskellige intelligenser, fremhævede han.

Steen Hildebrandt var dermed på linje med en række andre ekspertudsagn under høringen, som Folketingets uddannelsesudvalg skal have stor ros for. Det var flot, at politikerne tog initiativ til en både nuanceret og kritisk høring. Og det var positivt, at de fleste politikere reagerede åbent og konstruktivt. Eksempelvis fremhævede socialdemokraten Christine Antorini, at Pisa alene peger på nogle tendenser. Men at politikerne savner mere viden og forskningsresultater, som kan vise, hvad der reelt skal til, når der ønskes forbedringer i skolen. Venstres medlem af udvalget, Troels Christensen, fremhævede, at der er behov for, at pisk erstattes af gulerod og mere opbakning til lærerne. »Kai Holger er altså gået på pension«, sagde han. Og Carina Christensen, konservativ formand for udvalget, lovede, at man nøje ville overveje de mange udsagn.

To dage efter kom OECD's årlige rapport, hvoraf det fremgår, at alt ikke står så galt til. Hovedtemaet i sidste Pisa-undersøgelse var matematik, og OECD fremhæver, at de 15-årige danske elevers resultater ligger »signifikant over gennemsnittet«, og at Danmark ligger i den øverste af tre grupper.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Mon ikke de fleste landes undervisningsministre ville have benyttet lejligheden til at fremhæve kvaliteterne i landets grundskole. Og mon ikke enhver chef i en moderne erhvervsvirksomhed ville have været stolt af en ekstern evaluering, der kunne styrke virksomhedens brand og motivere medarbejderne til at nå endnu længere.

Men nej, Bertel Haarder tåler åbenbart ikke, at der siges noget positivt om folkeskolen. For Pisa skal bruges til at legitimere regeringens ideologisk prægede forslag. Han beklager sig over, at vi kun er nummer 12 i matematik, og mener ikke, han får nok for pengene. Det er jo en ren Kai Holger.

»Bertel Haarder tåler åbenbart ikke, at der siges noget positivt om folkeskolen. For Pisa skal bruges til at legitimere regeringens ideologisk prægede forslag«