Folkeskolens leder:

Hvor svært kan det være

Underrubrik

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rindende øjne, løbende næse, tørhed i halsen, hovedpine. Listen over symptomer ved at opholde sig i lokaler med elendigt indeklima er ulidelig lang og trist for de mennesker, der risikerer at sætte helbreddet over styr med kroniske sygdomme som allergi, astma og eksem til følge.

Skoler bygget efter model 'flade tage' har vist sig med årene at være rene fugt- og svampemagneter til ubodelig skade for de lærere, elever og andre, der til daglig færdes i lokaler, hvor indeklimaet over en årrække langsomt forværres. Mange steder har man forsøgt at udbedre skaderne ved at bygge om, men det har vist sig at være vanskeligt at forhindre processen med fugt og svamp i at fortsætte.

Et simpelt regnestykke: Der er bygget 700 skoler, hvor tagene fra begyndelsen var flade. De er alle bygget for 25-30 år siden. I gennemsnit vil der være 40 lærere ansat på hver skole med cirka 400 elever på hver. I alt over 300.000 mennesker, der dagligt opholder sig størstedelen af dagen i mere eller mindre usunde omgivelser. Derudover er der et utal af andre, der bruger skolernes lokaler om aftenen og i weekender. Altså en pæn sum mennesker, der alle er potentielle modtagere af lidelser, der ud over at belaste dem selv resten af livet også kan komme til at tynge det offentlige sundhedssystem med kostbare behandlinger for slet ikke at tale om de dage, hvor man er for syg til at gå på arbejde.

Der kan naturligvis altid være flere faktorer, der gør, at indeklimaet ikke er i top, men med en lang række undersøgelser er det ved at være på tide at kunne konkludere, at på skoler oprindeligt bygget med flade tage er der stor risko for fugt- og svampeskader, der kan indvirke negativt på menneskers helbred.

Så er der ikke sagt for meget.

Derfor er det rystende at se på, hvor lidt der bliver brugt på at vedligeholde skoler, når man sammenligner med, hvad banker og supermarkeder anvender på at holde deres lokaler i perfekt stand, så mennesker kan komme ind og trække dejlig kølig, frisk luft. Der har brugerne altid ret.

Den positive historie er så, som man kan læse om i denne uges Folkeskolen, at Kalundborg Kommune tager sin opgave som ansvarlig over for skolen så alvorligt, at byrådet beslutter at nedlægge og sandsynligvis nedrive en fugt- og svampebefængt skole. I stedet planlægger kommunen at bygge en splinterny til lærere og elever, der i alt for lang tid har måttet døje med et dårligt indeklima.

Andre kommuner må godt lade sig inspirere. Eller sagt med andre ord: Hvor svært kan det være.

kac

Læs også side 12

I alt over 300.000 mennesker, der dagligt opholder sig størstedelen af dagen i mere eller mindre usunde omgivelser