Debat

Somrene, der blev væk

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Glad var jeg, da fire års seminarie­tid var endt, og jeg nu endelig kunne kalde mig folkeskolelærer. Fandt dog hurtigt, at det var knap så sjov en sommer, der ventede forude, idet Statens Uddannelsesstøtte som bekendt er forudbetalt og lønnen bagudbetalt. Men pyt, jeg var nu lærer, og det skulle nok blive sjovt.

Og det blev det, og den næste sommer skulle jeg have revanche troede jeg. På et intromøde ved dlf/a lærte jeg, at jeg den følgende sommer 2003 skulle være stavnsbundet til Danmark, fordi jeg ikke ville have optjent nok feriepenge til at afholde min tvungne ferie. Pyt, Danmark er et dejligt land, og vejret skulle nok blive godt. Og det blev det. Men pengene, som jeg skulle leve for, har jeg ikke set skyggen af.

Jeg har ellers troligt indsendt alle papirerne til dlf/a for en måneds tid siden. Jeg har spurgt, om dagpengene ellers ikke skal indbetales til modtageren på en bestemt dato, ligesom dagpengekortet skal være indsendt på en nøje fastsat dato. Det skal de i princippet, men den dato var den 25. juli. På forespørgslen om, hvorfor jeg så endnu ikke har modtaget mine penge, er svaret, at der er så mange sager at behandle lige nu. Men sådan er det vel hvert år, så hvorfor er dlf/a ikke bedre forberedt? Hvornår ser jeg mon mine penge samt det nye dagpengekort, som skulle indsendes søndag den 24. august? Hvor længe har min a-kasse egentlig lov til at beholde de dagpenge, som jeg skulle have haft for længe siden?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Men pyt, om knap fem dage får jeg min løn. Så skal det nok blive sjovt igen, og for øvrigt er der da heldigvis mange af kollegerne, der har fødselsdag for tiden, og det fejrer vi altid med, at fødselaren giver en lille bid brød på lærerværelset.

Svar

Det er ingen hemmelighed, at vi i dlf/a har absolut højsæson om sommeren, og for at sikre en hurtig udbetaling sender vi derfor blandt andet en omgående orientering til medlemmer, der er oplyst tilmeldt Arbejdsformidlingen. Det fremgår for eksempel af orienteringen, at man straks bør indsende ansøgning om dagpenge med lønbilag.

Vi kan i de fleste tilfælde udbetale til tiden, når denne procedure er fulgt, men det er fortsat sådan, at det nødvendige udbetalingsgrundlag af mange indsendes med en vis forsinkelse og ofte uden den fornødne dokumentation. Det betyder beklageligvis altid forsinkelse i udbetalingen.

Vi har konkret modtaget den fornødne dokumentation den 15. august og har behandlet din udbetaling den 18. august med dispositionsdato den 22. august.

Når der er gået for lang tid fra ansøgning til udbetaling, beror det på, at der manglede en lønseddel, hvilket du selv gjorde opmærksom på og bad os ringe, hvis den var nødvendig. Vi har ikke noteret tidspunktet for vores efterfølgende kontakt til dig, men skal naturligvis beklage, hvis forsinkelsen skyldes, at vi har været sent ude. Når det gælder kontakt om manglende oplysninger, prioriterer vi dog også i perioder kontakten til de mange medlemmer, der er fuldt ledige i hele udbetalingsperioden og det uanset hvornår vi har modtaget oplysningerne. Den politik oplever vi i medlemskontakten normalt meget stor accept af.

Endelig kan jeg se, at din ansøgning om feriedagpenge for sommeren er færdigbehandlet før ferien, og at du faktisk via intromødet har fået et fornuftigt billede af, hvordan du skulle forholde dig i en kollektiv ferielukningsperiode. Det hænder desværre, at nyuddannede i farten glemmer at benytte dette tilbud og dermed risikerer at komme i en rigtig dum situation.

Rune Thorup, forsikringsleder, dlf/a