Debat

Som i de gode, gamle dage

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den 1. august og første pædagogiske dag på skolen. Jeg havde næsten fortrængt, hvordan mit skema så ud for det nye skoleår. 27 skematimer!

Før sommerferien fik jeg lidt af et chok, da den nye plan forelå. Det var bare for meget. Jeg er lidt af en 'gemmer' og har mine lommebøger, med skema og møder, liggende fra den dag, jeg startede som lærer. Det gav anledning til et historisk tilbageblik.

Jeg startede i 1968, hvor vi gik i skole om lørdagen og havde 31-32 timer om ugen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

I 1970 fik vi lørdagsfri, og op igennem 70'erne havde jeg 28 ugentlige timer. Nogle var overtimer og gav ekstra på lønsedlen, og antallet af møder i kalenderen var til at overse. Nogle måneder var blanke!

I 80'erne var det slut med lærermangelen, og overtimer blev afskaffet, så nu læste jeg cirka 26 timer om ugen.

I 90'erne kom den nye arbejdstid, og nu hedder timetallet 23. Antallet af møder er nu minimum to per uge.

Jeg har altid haft stor tillid til min kreds og lyttet til deres råd, når der skulle stemmes om dette og hint. Det gjorde jeg også ved sidste afstemning! Jeg troede på, at min kreds lokalt kunne forhandle fornuftige aftaler hjem. Det kunne de ikke. Nu skal jeg læse 27 timer om ugen - og jeg har lige så mange 'Ø-tidsopgaver' som før.

Jeg er god til at regne, så jeg kiggede lidt på forberedelsestiden. Hvis jeg havde haft 27 timer efter den gamle aftale, havde jeg haft 157 flere timer til forberedelse!

'Jamen du får lidt mere i lønningsposen!' Men det ligger langt fra det, jeg fik ekstra i 70'erne.

Kunsten bliver nu at forberede sig mindre. Jeg har jo gået i 'flinkeskolen'. Selvom jeg er 'gammel', er forberedelsen ikke blevet mindre med årene. Tværtimod. Men forberedelsestiden til de 27 timer er den samme, som da jeg læste 23 timer.

Og så er der lige det med computeren, som vi - 'frivilligt' - fik hjem og i vores fritid skal lære at bruge - og al den mellemtid, der er inden et møde - og det med at jeg troede, jeg kunne gå på efterløn, når jeg blev 60 - og de to ekstra fridage, som ikke kan give en fridag!

Som en af dem, der leverer lærernes kerneydelse - katedertimer - er jeg ikke så glad for min fagforening lige nu.

Anette Burild

Jerslev