Debat

Kapitalismen skal bekæmpes med folkeskolen

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rektor Stefan Hermann opfrisker i Bagsmækken i Folkeskolen nummer 27 socialdemokraten Julius Bomholts bidrag til undermineringen af den højvalide realeksamen og dermed til den senere udradering af realskolen selv. »Eksamen har jo aldrig blotlagt, hvad det egentlige i mennesket var«. Nej, og det har da heldigvis heller aldrig været meningen med realeksamen. Så det var et yderst usagligt og taktisk agitatorisk socialdemokratisk angreb på denne eksamen som indledningen til det endelige stormløb mod realskolen og højniveauet i det danske uddannelsessystem. Det var også Bomholt, der stod bag svadaen om, at den såkaldte mellemskoles indførelse i sin tid var bestemt af den frie konkurrences indpas i skolen og dermed til opretholdelse af de almindeligt rådende borgerlige dyder. Mellemskolen og realskolen blev altså i det socialdemokratiske ideologistøberi forvansket til at være garanten for borgerlighedens opretholdelse. Derfor skulle de to skoleformer fjernes og erstattes af en uddannelsesuegnet, udelt enhedsskole uden vægten lagt på faglige kundskaber. Og herefter skulle folkeskolen ses som en del af kampen mod kapitalismen. Eller som Bernadotteskolens leder C.C. Kragh-Müller med al agitatorisk urimelighed udtrykte det i et her afkortet citat: »Af hensyn til børnenes 'lykkemuligheder' må vi afstå fra vort nuværende intelligenssnobberi og derfor fjerne den nuværende fagligt højkvalificerede realskole«. Det varede endnu en del år, før det lykkedes for socialismen helt at kvase den undervisende danske skole og forvandle den til det planlagte socialistiske dannelsesinstitut i form af den udelte enhedsskole, som først og fremmest skal tynge vort uddannelsesniveau ned på et fagligt lavniveau, som det stadig er den danske socialisme livet om at gøre at opretholde.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler