Debat
Henrik Hansen
Multimedieskatten – en omvendt Robin Hood
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Den nye multimedieskat pålægges alle, der har fået stillet en computer til rådighed. Umiddelbart kunne det lyde fair, hvis indehaverne bruger den privat. De fleste lærere synes dog ikke, at det er fair at skulle betale skat af en hjemmecomputer, der ud fra deres synspunkt kan ligestilles med et værktøj a la tømrerens sav eller mekanikerens svensknøgle. Især ikke når de forvejen har udgifter til internetopkobling og licens.
Mange lærere har derfor valgt at tilbagelevere deres computer, hvorefter kommunerne kan risikere at brænde inde med en masse forældede computere. For at hindre dette har KL som modtræk dikteret, at landets kommuner skal opkræve medieskat af deres medarbejdere, uanset om de har en hjemmecomputer eller ej. Argumentationen er, at når en medarbejder har fået stillet et multimedie til rådighed, har vedkommende også at bruge det og kan ikke undsige sig for beskatning. Mange lærere er rigtig sure, fordi de føler sig som ofre for regeringens finansiering af den kommende skattesænkning. Løsningsforslag har været fremme om, at lærerne kan købe de værdiløse computere for et symbolsk beløb eller får kompensation i form af gratis internetopkobling eller løntillæg. Mange af computerne er dog leasede og kan derfor ikke sælges, mens kompensationsforslagene strander på kommuners dårlige økonomi.
Skurken er dog ikke kommunerne, men den siddende regering, som med sin medieskat endnu en gang signalerer, at den hellere vil give skattelettelser til de rige end fremtidssikre vores fælles folkeskole og fælles indtægtskilde - eleverne!