Debat

Spørgeskema og gratisarbejde

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Konsulentfirmaet PLS Rambøll er blevet hyret af DLF, Kommunernes Landsforening (KL) og Undervisningsministeriet i samarbejde til at lave en 'evaluering af støtteforanstaltninger til gennemførelse af folkeskoleloven af 1993'.

Undersøgelsen former sig blandt andet som et spørgeskema henvendt til skoleledere, skolebestyrelser, lærere, forvaltninger, lokalpolitikere og kredsformænd.

Absalons Skole blev tilfældigt udtrukket som deltager i undersøgelsen. Og på skolen accepterede vi at deltage i den. Da DLF var en af de tre 'bagmænd', anbefalede jeg sågar deltagelsen over for skoleleder, lærere og skolebestyrelse.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Det var inden, det lykkedes at få oplyst grundlaget for at deltage i undersøgelsen. I det indledende brev stod der intet om, under hvilke vilkår lærerne skulle deltage i undersøgelsen. Og ved en telefonisk kontakt til PLS Rambøll lykkedes det heller ikke at få oplyst, hvilke vilkår de deltagende lærere var tiltænkt.

Via lokalkredsens mellemkomst og forespørgsel i foreningen centralt fandt vi så endelig ud af svaret på det spørgsmål, som er centralt for mange lærere i disse år: 'Er det arbejdstid eller fritid'?

Og ganske overraskende var svaret, at det var helt og aldeles frivilligt - og dermed fritid - for lærerne at deltage i denne spørgeskemaundersøgelse. Der var ganske enkelt ikke tænkt over/taget stilling til, under hvilke vilkår man ville bede medlemmerne bruge mellem en halv og en hel time til at besvare et spørgeskema, som er udarbejdet af et firma på baggrund af et samarbejde mellem DLF, KL og Undervisningsministeriet.

Jeg undrer mig herefter over, om det også på andre områder vil være foreningens politik i samarbejde med KL og ministeriet at bede medlemmerne om at arbejde i fritiden.

Derudover undrer jeg mig over, hvilke forventninger foreningen har til værdien af denne undersøgelse, som blandt andet skal evaluere foreningens egen indsats i forbindelse med 'gennemførelsen af folkeskoleloven af 1993'.

Der er ikke noget at sige til, at PLS Rambøll skriver ifølge brevet, at 'det har været sværere end forventet at indhente tilsagn om deltagelse fra det ønskede antal skoler'.

Per Skovsgaard

tillidsrepræsentant

Absalons Skole, Roskilde

Svar

Vi har haft det pågældende spørgeskema til gennemsyn og vurderet, at det tidsmæssige omfang for at besvare det er meget begrænset. Som en del af evalueringen af programmet 'Folkeskolen år 2000' har foreningen lagt vægt på, at også de centrale parters indsats for at få folkeskoleloven implementeret blev evalueret. Og det har naturligvis været i vores interesse, at specielt lærernes oplevelse af indsatsen kom til udtryk. Så jeg opfatter besvarelsen af det pågældende spørgeskema som en varetagelse af vores alle sammens interesser. Men som det naturligvis er helt frivilligt, om man vil deltage i eller ej.

Anni Herfort

formand for DLF