Debat
Kommissions-koks
Lønkommission.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Regeringen vil nedsætte en kommission, der blandt andet skal »belyse, om overenskomsterne og forvaltningen heraf giver de offentlige et tilstrækkeligt ledelsesrum til at prioritere opgaveløsningen og resurseanvendelsen efter forholdene på den enkelte arbejdsplads«.
Hvilket navn mon regeringen har tænkt sig til den pågældende kommission? En overenskomstkommission? Eller en ledelseskommission? Næh nej - regeringen har såmænd tænkt sig at kalde det en lønkommission!
I forhandlingsforløbet om forårets overenskomster efterlyste flere organisationer en kommission, der skulle se på lønrelationerne mellem forskellige fag og grupper - en såkaldt lønkommission. Danmarks Lærerforening har fra starten af diskussionen understreget, at en eventuel lønkommission ikke måtte underminere aftalesystemet. Som det fremgår, indeholder regeringens forslag til kommission alle mulige og umulige forhold, der ikke har en døjt med lønrelationerne at gøre. Forhold, der skal analyseres og aftales mellem parterne og derfor naturligvis ikke skal proppes ind i en kommission, der handler løn.
Venstres finanspolitiske ordfører, Peter Christensen, der vel nærmest kan betegnes som finansministerens talsmand eller lynafleder, har i stedet for at forholde sig til fagbevægelsens kritik blot udtalt: »Hvis der er nogle fakta, som ikke må komme frem, så vil vi ikke være med til det«. Et rigtigt goddag mand økseskaft-svar.
Alle fakta, der er nødvendige for at analysere lønrelationerne, er velkomne. Når regeringen ønsker at inddrage ledelsesrum, resurseanvendelse, prioritering af opgaveløsningen med mere, er der imidlertid tale om en helt anden dagsorden end løn.
Fagbevægelsen har ønsket en lønkommission. Regeringen har øjensynligt misforstået opgaven og nedsat en overenskomstkommission. I skolen er vi vant til, at når eleverne misforstår opgaven, får de dumpekarakter og skal lave opgaven om.
Så enkelt er det imidlertid næppe. Flere arbejdsmarkedsforskere har vurderet, at regeringen helt bevidst har misbrugt overskriften »Lønkommission« til at forfølge en helt anden dagsorden. Regeringen forsøger at promovere en række af de ideologisk prægede kæpheste, som den ikke kom igennem med ved overenskomstforhandlingerne. Den limpind hopper vi ikke på.
»Fagbevægelsen har ønsket en lønkommission. Regeringen har øjensynligt misforstået opgaven og nedsat en overenskomstkommission«