Debat

Brugerbetaling – i strid med loven

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På kongressen i denne uge fremlægger hovedstyrelsen et resolutionsforslag om den omsiggribende brugerbetaling i folkeskolen.

DLF har foretaget en undersøgelse på landets 1.600 folkeskoler for at få overblik over deres brug af forældrebetaling ved lejrskoler og ekskursioner. Det viser sig, at 36 procent af skolerne kræver forældrebetaling for entré og transport ved ekskursioner, og 23 procent bruger forældrebetaling ved lejrskoler, ud over det beløb det er tilladt at opkræve for kostpenge.

Brugerbetaling sker altså. Til trods for at det burde være en kendsgerning, at vi i Danmark har en grundlovsbestemmelse om en offentligt finansieret folkeskole med fri og lige adgang for alle. Grundlovsbestemmelsen har til hensigt at sikre en folkeskole, hvor alle børn kan deltage på lige fod uanset social baggrund. Det er der god grund til at holde fast i.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Undersøgelsen har da også fået politikerne på Christiansborg til at reagere spontant.

Alle er, uanset partifarve, enige i, at forældrebetaling ikke er tilladt. Det bliver lidt mere nuanceret, når ansvaret for, hvorfor det alligevel foregår, skal placeres.

Af medierne fremgår det, at Charlotte Dyremose, De Konservative, vil have Bertel Haarder til at tage fat i nakken på de kommuner, der overtræder reglerne, Leif L. Jensen, Socialdemokraterne, udtrykker forståelse for overtrædelsen med henvisning til, at kommunerne ikke har penge nok, Anne-Mette W. Christensen, Venstre, placerer ansvaret hos kommunerne, Marlene Harpsøe, Dansk Folkeparti, mener, det er bekymrende, hvis nogle børn bliver udelukket på grund af økonomi, men synes samtidig, at forældrebetaling må være en lokal afgørelse, og Socialistisk Folkepartis Pernille Vigsø Bagge vil have ministeren i samråd.

Formanden for KL's skoleudvalg Jørn Sørensen, De Radikale, siger, at skolerne må sætte tæring efter næring i stedet for at ville mere, end der er penge til.

Udtalelsen fra KL's skoleudvalgsformand lyder jo besnærende ud fra en økonomisk betragtning, men set i relation til den betydning, ekskursioner og lejrskoler har for elevernes samlede udbytte af undervisningen, er det mildt sagt en bekymrende løsning.

Enhver lærer ved, hvor afgørende vigtigt det er, at eleverne kommer ud af klasselokalet for at opleve den virkelige verden i en undervisningsrelateret sammenhæng. Det er så vigtigt, at det uden tvivl får mange lærere til at se gennem fingrene med forældrebetaling. Men det dur ikke. Det er i strid med loven, og det stiller eleverne ulige. Derfor må vi stå sammen om at kræve, at skolen får resurser, der gør ekskursioner og lejrskoler muligt, helt enkelt fordi det er afgørende for elevernes udbytte af undervisningen.