Sådan laver du et godt cv

Hvordan ser et godt cv ud, skal dit frivillige arbejde på, og hvad nu, hvis du har et stort hul i cv’et efter en ­sygemelding? Læs a-kassekonsulentens råd.

Offentliggjort Sidst opdateret

Få hjælp inden for 24 timer

På a-kassens hjemmeside, dlfa.dk, kan du indsende din ansøgningog dit cv og få telefonisk sparring på det inden for 24 timer. Dukan også booke et møde - fysisk eller over telefonen - for at fåhjælp til det.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et godt cv underbygger det, du skriver i ansøgningen, at du kan. Hvis du for eksempel skriver, at du har erfaring med inklusion, eller at du sagtens kan undervise i engelsk, selvom du ikke har gjort det de seneste tre år, er det i cv'et, ansættelsesudvalget kan blive klogere på, hvor dine erfaringer stammer fra.

Det fortæller Tine Engelund, som er konsulent i Lærernes a-kasse. Hun har givet sparring på stribevis af ansøgninger og cv'er og giver gode råd her.

Kronologi er godt

Det vigtigste ved et godt cv er, at det er overskueligt. Det skal være nemt for ansættelsesudvalget at få et overblik over, hvem du er, og om du lever op til de kompetencer og erfaringer, de er på udkig efter.

Derfor anbefaler Tine Engelund, at cv'et er kronologisk med det nyeste først, for din læreruddannelse er vigtigere end din studenterhue.

Overskuelig opbygning

For overskuelighedens skyld er det en god ide at holde ansøgning og cv i samme layout, at have et foto på og at tilføje markante overskrifter, så det er nemt at finde rundt i det.

Tine Engelund råder til at starte dit cv med en lille tekst på et par linjer om dig selv og din profil. Du må meget gerne skrive en ny tekst ved hver ansøgning, så du får lagt vægt på de kompetencer, der er relevante for lige netop det job, du søger.

Skriv derefter din erhvervserfaring og din uddannelse. Husk at tilføje eventuelle kurser eller efteruddannelse, for ud over kompetencerne viser det også, at du holder dig i gang og udvikler dig.

Vis, hvem du er

Mens ansøgningen ofte vil være meget rettet mod at opfylde kravene til det specifikke job, du søger, giver cv'et et billede af hele din profil. Så udnyt det til at skrive, hvad du har lavet i hvert job, praktikophold eller vikariat, og hvad du har lært hvert sted.

Slut cv'et af med anden erfaring fra eksempelvis frivilligt arbejde eller udlandsrejser, som har givet dig noget relevant med i bagagen.

Her har du mulighed for at vise, hvem du er, gennem andet end dit arbejde. Måske er du engageret i din lokale idrætsforening, frivillig besøgsven eller spejderleder. Alt sammen siger det noget om, hvilken type person du er - og giver dermed også et indtryk af, om du vil passe ind på skolen eller ej.

Skal man camouflere sig?

Har du skiftet job ofte, er du oppe i alderen, eller har du været uden for arbejdsmarkedet i en periode? Fortvivl ikke, understreger Tine Engelund.

Hvis du har skiftet job ofte, råder hun til, at du tydeliggør en rød tråd i dit arbejdsliv - hvorfor du er gået i de retninger, du er. Hvis du har en høj alder, kan du skrive om, hvorfor du har valgt at skifte netop nu, og hvad du stadig gerne vil have ud af dit arbejdsliv.

Hvis du har et hul i kronologien - for eksempel efter en sygemelding eller opsigelse - så kan du undlade at skrive præcise datoer på dine job. Du skal ikke snyde, men du skal heller ikke skrige hullerne ud, mener Tine Engelund - men forbered dig på at skulle forklare, hvorfor der er huller.