Folkeskolens leder:

En tåbelig historie

Underrubrik

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vi begynder med en tåbelig historie:

Du er på vej ud fra Brugen, hvor du netop har købt et rigtig godt medlemstilbud, men uden for butikken bliver du overfaldet af en fyr, som forsøger at løbe med din bærepose.

»Den snupper jeg«, råber han og fortsætter så: »Det er dybt urimeligt, at jeg ikke kan få de billige medlemstilbud, bare fordi jeg køber ind i discountbutikken henne på hjørnet«.

»Du kan melde dig ind, så får du samme fordele som alle andre medlemmer«, svarer du irriteret, mens du forsøger at holde fast på det, du har betalt for.

»Hundehoved. Socialdemokrat. Chikanør«, brøler tyven som en anden kaptajn Haddock. »Det er diskrimination og knægtelse af min frihed at tvinge mig til at melde mig ind. Det er et frit land, jeg har ret til at handle, hvor jeg vil«.

Ikke sandt? En totalt forvrøvlet, tåbelig og usandsynlig historie, som intet har med virkeligheden at gøre!

Og så alligevel:

I de senere år har discount-fagforeninger og arbejdsløshedskasser ført sig frem i kuponhæfter og gågader med billige tilbud og store ord om frihed. Og i sidste uge kunne folkeskolen.dk fortælle, hvordan en lærer føler sig plattet ind i a-kassen hos »Det Faglige Hus«, som overhovedet ikke har forstand på lærerforhold. Discount-foretagendets kreative salgsmetoder er i sig selv forargelige. Man lokker oplysninger ud af sagesløse og sender så anmodningen om skift fra Lærernes A-kasse - uden personens underskrift. Det såkaldt Faglige Hus klarer selv det hele over nettet! Og sagen bliver ikke mindre grotesk af, at Lærernes A-kasse er billigere end det »billige« tilbud fra Det Faglige Hus.

Man fristes næsten til at kalde det chikane!

Chikane og fagforeningsdiskrimination er angiveligt, hvad en ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder handler om. Det er et vigtigt emne. Og rapporten er foruroligende. For den er så useriøs, at arbejdsmarkedsforsker Jesper Due og tidligere landsretsdommer Holger Kallehauge begge dumper den i Ugebrevet A4. Forfatterne erkender, at store dele af deres talmateriale er alt for spinkelt, men de bruger tallene alligevel. Ansættelseschef og jurist i Dansk Arbejdsgiverforening kalder da også rapporten for et »politisk bestillingsarbejde«.

Men lad os et øjeblik se på rapporten på dens egne præmisser: I Kristelig Fagbevægelse føler 10,9 procent sig presset af kolleger »i forhold til at være medlem af en bestemt fagforening«, mens 9,7 procent føler sig presset af tillidsrepræsentanten. Og det kan for pokker da ikke undre. Vi er jo tilbage ved indledningshistorien med Haddock-klonen, der forsøger at stjæle fordelene - uden at være medlem!

Alle skal frit kunne vælge fagforening - eller beslutte ikke at lade sig organisere. Men fravælger man den fagforening, der har overenskomsten og forhandler løn og arbejdsforhold, fravælger man selvfølgelig også fællesskabet og medlemsfordelene. Det koster at stå udenfor.

Thorkild Thejsen, ansv. chefredaktør, tt@dlf.org