Debat
Udokumenterede påstande
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Under overskriften »Vidtgående specialprivatisering« fremsætter Robert Refby i Folkeskolen nummer 18 en række påstande. Centrene for vidtgående specialundervisning nedlægges, sådan at erfaringer og personale spredes, og eleverne overføres til den almindelige folkeskole. Problemerne med søgning til læreruddannelsen klares af mig ved at indføre nye billige discountuddannelser, og uroen i skolerne skulle jeg klare ved at indføre skoleassistenter. Disse påstande får Robert Refby til at mistænke mig for at ville privatisere folkeskolen.
Robert Refby ser spøgelser ved højlys dag. Den vidtgående specialundervisning nedlægges ikke, men er sikret videreført i forbindelse med kommunalreformen. Tværtimod tyder alle meldinger på, at der sker en fortsat stigning i henvisning til specialskoler og specialklasser. Området har stor opmærksomhed og skal analyseres nærmere i det kommende år.
Manglende tilgang af nye lærere til folkeskolen er et voksende problem, som alle må forholde sig til. Derfor er der overvejelser om en ny meritlæreruddannelse og muligheder for at kombinere uddannelsen med praksis. Der er ikke tale om sænkede krav til lærernes faglige kompetencer, men om at kunne opnå disse ad andre veje. Der slækkes ikke på kravene til faglighed.
Anvendelsen af skoleassistenter er en mulighed i specialundervisningen.
Jeg har peget på, at en udvidet brug af sådanne assistenter vil kunne gøre stor gavn i folkeskolen. Erfaringer hermed fra Finland tyder på, at det både pædagogisk og økonomisk kan være en fordel at anvende skoleassistenter i forbindelse med støtte til urolige børn i klassen, så læreren kan koncentrere sig om undervisningen. Vi behøver ikke afvise gennemprøvede ideer, blot fordi de er nye i Danmark.
Der er ikke belæg for Robert Refbys påstande om en tilsigtet privatisering af folkeskolen. Hverken kommunalreformen eller andre ideer og forslag har til hensigt at spare på udgifterne til folkeskolen eller at forringe folkeskolens vilkår. Tværtimod er intentionerne at give folkeskolen bedre muligheder. I stedet for mistænkeliggørelse er der behov for åbenhed og en konstruktiv dialog om nye ideer og initiativer. Også folkeskolen har behov for nytænkning.