Genopfind tjenesteboligen
Familien Petz flytter fra København til Vejle, når dette skoleår slutter. Det gør de udelukkende på grund af boligpriserne
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Brejning. Det er navnet på den lille by små 12 kilometer uden for Vejle, der i fremtiden skal huse familien Petz.
»Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle sige, at jeg har det skønt med at flytte, men det har jeg. Det er en stor gevinst at have plads, og at børnene får mulighed for at være ude i haven«, siger Morten Petz.
Familien på fem har købt en murermestervilla fra 1932. Den er på 180 kvadratmeter plus kælder. Der er 800 kvadratmeter have. Den kostede 1,3 millioner kroner, og huset i sig selv opfylder til fulde de boligdrømme, som familien længe har haft.
»Vi har en andelslejlighed og bor dejligt på Østerbro i København. Vi er godt tilfredse, men vi vil gerne have et hus og have og lidt mere plads, efterhånden som børnene bliver større. Desuden skal Gustav begynde i skole til sommer, så det er et godt tidspunkt at flytte på«, siger Morten Petz.
Morten Petz er lærer og har været ansat på Dyssegårdsskolen i Gentofte i snart fem år. Han er gift med Mette Petz, der er sygeplejerske. Morten Petz er glad for sit job og er ked af at forlade det, men huspriserne taget i betragtning er der ikke andre muligheder. I begyndelsen kiggede familien efter hus i nærheden af København, men efterhånden kørte de længere og længere ned på Sydsjælland, når de i weekenden så på boliger. En dag opdagede de et hus på Fyn, der virkede interessant.
»Vi bevægede os længere og længere væk fra København for at finde det, vi søgte«, siger Morten Petz.
Til sidst fandt et vennepar en villa i Brejning, hvor nabohuset også var til salg. Det, at de var sikre på, at de havde et netværk, gav dem modet til at flytte langt væk fra København.
»Jeg er sikker på, at boligpriserne på længere sigt bliver et problem for skolen. Lige nu er der mange tanker om, at man gerne vil have lærerne til at arbejde i team. Det skal især de nyuddannede bruge meget tid på. Når lærerudskiftningen bliver stor, er det en sårbar arbejdsmodel«, siger Morten Petz.
Han har brugt meget tid på at tænke over, hvordan bolignøden skulle knækkes, og han har en idé, som han dog ikke tror bliver en realitet.
»Hvis lærerstabiliteten skal sikres i de dyre områder, så skal vi tilbage til den model, hvor der var tjenesteboliger tilknyttet skolen. Det ville få lærerne til at blive i området, og det er jo ikke, fordi vi partout skal have 180 kvadratmeter og stor have. Meget mindre kan sagtens gøre det, hvis vi til gengæld kan blive i området, hvor arbejde og netværk er«, siger han.
Da huskøbet i Vejle blev en realitet, sendte Morten Petz en håndfuld jobansøgninger af sted. Han skal begynde på en 10.-klasse-skole i Vejle efter sommerferien.
»Det er 12 kilometer fra huset, og det er rigtig fedt«.
Morten og Mette Petz er enige om, at de allerhelst ville bo i nærheden af København, og de er meget nervøse for, hvordan det bliver at bo uden for Vejle. Pengene taget i betragtning er de dog glade for løsningen.
»Nu får vi plads til, at familien kan blive og sove, når de er på besøg. Vi kommer heller ikke til at ligge søvnløse om natten over økonomien, selv om der allerede er løbet nogle uventede håndværkerudgifter på«.
mbtrier@dlf.org