Folkeskolens leder:

Ondt i ytringsfriheden

Underrubrik

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Roskilde Kommune har den seneste tid oplevet en brutal kamp på ord mellem forvaltningen og skoleinspektør Louis Hansen. Vel at mærke en kamp, der er foregået i medierne.

Formanden for Skoleudvalget blev i Roskilde Avis citeret for, at Vor Frue Skole ved Roskilde havde »ondt i fagligheden«. Skolens inspektør Louis Hansen svarede igen i et læserbrev. Han forsvarede sine medarbejdere og skolens faglighed. Det næste, der skete, var, at han blev fritaget for tjeneste og nu er indstillet til en disciplinær straf i form af en bøde og en irettesættelse i henhold til tjeneste-mandsregulativet.

Det betyder blandt andet, at Louis Hansen efter 23 år som skoleleder end ikke har mulighed for at gå en tur ned på skolen og sige farvel.

Det hører ingen steder hjemme.

Roskilde Kommune har nemlig hverken sin jura eller etik i orden. Som leder af en skole må Louis Hansen nemlig godt udtale sig på skolens vegne, siger en ekspert i forvaltningsret til Folkeskolen. Men det er åbenbart ikke helt gået op for kommunen.

Det hele bliver ikke mindre absurd af, at Roskildes kommunaldirektør forleden rådede Louis Hansen til at tie stille, ellers vil den ventede bøde vokse i størrelse. Kommunen har jo netop frataget ham fra tjenesten og kan derfor, selv efter kommunens egen logik, ikke blande sig i, hvad han siger eller skriver til aviserne.

Med andre ord bliver Louis Hansens ret til ytringsfrihed krænket. Kommunens politikere er åbenbart blevet trætte af, at Louis Hansen ikke bare accepterer, at hans skole bliver svinet til, og så må han finde sig i at blive smidt ud, med henvisning til at han ikke gik til sin overordnede, men til avisen.

Men hvor er rimeligheden i, at kommunalpolitikere må føre sig frem i offentligheden på andres bekostning, mens den forurettede ikke må tage til genmæle.

Selvfølgelig har Louis Hansen brug for at forsvare sig selv og skolens lærere mod sådan en anklage, og han har brug for at gøre det offentligt. Gik han til sin overordnede, ville han måske få ret indadtil, men i offentligheden ville Vor Frue Skole stå som skolen, der har ondt i fagligheden.

Louis Hansen havde ikke andet valg, men resultatet er indtil videre, at Roskilde Kommune er kommunen, der har ondt i ytringsfriheden.

Redaktionen

Læs også side 14

Louis Hansen havde ikke andet valg, men resultatet er indtil videre, at Roskilde Kommune er kommunen, der har ondt i ytringsfriheden