Debat
Mobning gør ondt – vigtigt med handling
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I samarbejde med blandt andre Red Barnet, Børnerådet og Børns Vilkår har regeringen præsenteret en landsdækkende aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning. Altså et bredt samarbejde mellem en lang række organisationer og aktører, som dagligt håndterer mobning. Den nye aktionsplan er et redskab, som helst skal medføre, at mange flere børn og unge kommer til at leve et liv uden mobning.
Jeg tror, at de fleste af os har oplevet mobning i vores liv. Enten har vi oplevet selv at blive mobbet, eller også har vi set andre blive mobbet. Mobning kan forfølge os mange år efter. Derfor er det også afgørende, at vi tager fat og tager ansvar for at stoppe dette uhyre. Et uhyre, som har vokset sig større med brugen af de sociale medier.
Mobning har altid foregået i forskellige sociale sammenhænge og ikke kun i folkeskolen. Men udviklingen af de sociale medier har ført mange konsekvenser med sig i forhold til mobning. Mobberen, der sidder bag den ene skærm, kan have fornemmelsen af, at det er anonymt, nemt og gratis at opføre sig dårligt på nettet. Man står nemlig ikke ansigt til ansigt med den anden person. Men i virkeligheden rammer en sådan opførsel ofret bag den anden skærm meget hårdere, da denne sidder helt magtesløs alene ved tastaturet. Den digitale dannelse kræver derfor langt mere fokus, hvor voksne også her tager et stort ansvar på sig.
Derudover har regeringen netop lanceret en ny klageinstans for mobbeofrene, som skal sikre, at institutionerne efterlever deres forpligtelser til at skabe et trygt og godt læringsmiljø. Alt i alt giver det en meget ambitiøs helhedsplan, som er et stort skridt på vejen mod, at alle børn og unge kan opleve en mobbefri hverdag.