Debat

Danskere nummer et i it

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I juli blev Danmark, i en rapport fra World Economic Forum, kåret som verdens bedste it-nation. Det skyldes blandt andet den måde, børn i folkeskolen undervises på. Vi har det bedste it-miljø, er mest parate til at implementere brugen og har den bedste brug af it. Det selvom der er meget store problemer - computerne er stillet op, men er ikke opdaterede, eleverne har svært ved at logge sig på netværket, og der er mange fejlmeldinger. En undersøgelse viste for nylig, at 60 procent af lærerne må opgive at bruge it i undervisningen, fordi det ikke virker. Men alligevel kæmper engagerede lærere for at implementere brugen i undervisningen. Der bruges mange penge på it i den private bolig, erhvervslivet, kommunerne og ministerierne, og investeringer, opdateringer og vedligeholdelse er hvert år en stor post i budgettet. Undervisningsministeriets program: »It i folkeskolen« fra 2004-2007 har brugt 500 millioner kroner, og Danmarks Evalueringsinstitut (Eva) har netop evalueret programmet. Konklusionen er klar: De gode viljer strander alt for ofte på teknisk kludder. Men ikke nok med det, for selv når systemerne virker, er det ingen selvfølge, at grejet bliver brugt anderledes end tavler, kridt og bøger. Det er en kæmpe udfordring at få it til at spille en fagdidaktisk rolle. Det er ikke løst med, at vi har brugt en halv milliard. Eva anbefaler, at skoleledelsen sætter it på dagsordenen, en stor udfordring, men der er mange andre vigtige områder i skolen. Det handler om at skabe forudsætningerne for, at skoleledelsen, sammen med lærerne, kan finde frem til en pædagogisk merværdi ved at bruge it, og den er nok ikke lige stor i alle folkeskolens fag.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler