Debat

Jo, vi er opmuntrede

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Naturligvis glæder vi os i Videnscenter for Ordblindhed (sammen med lærer og merkonom Birgitte B. Marcussen, i Folkeskolen nummer 14) over de flotte bornholmske resultater ved den internationale undersøgelse af børns læsefærdighed (IEA-undersøgelsen) - men.

Vi tager en dyb indånding, når Birgitte B. Marcussen siger, at vi giver 'kunstig åndedræt' til arbejdet med rim og remser. Som vi redegjorde for i Folkeskolen nummer 12, ser vi rim og remser som en del af en helhed i udviklingen af fonologisk opmærksomhed hos eleverne - denne målrettede pædagogik, blandt andet udført på Bornholm i et veldokumenteret forsøg, gav jo netop de opmuntrende resultater, som vi fælles kan fryde os over.

Vi ånder ud, når Birgitte B. Marcussen fejer dokumentationen for de positive resultater af bordet med henvisning til, at ordstillelæsningsprøven OS 400 er kommerciel, og at de bornholmske børn 'ikke har en jordisk chance for at dechifrere skriftsproget ud fra deres eget talesprog'. Vi har ikke i Danmark et statsligt finansieret testinstitut, hvorfor prøvetagerne må foretage kvalificeret valg imellem forlagsproducerede materialer, hvilket vel i grunden ikke er så galt! Hvad angår dialektale forhold og læsning, så bekymrer Birgitte B. Marcussen sig unødigt. For det første er der generelt (dialekt eller ej) stor afstand mellem det talte sprog og det skrevne sprog. For det andet synes den pædagogiske bekymring for dialekterne at være overdreven. En undersøgelse fra Hirtshals (1983), hvor dialekten ligger mindst lige så langt fra rigsmålet som den bornholmske, viste, at de dialekttalende børn ikke havde nogen specielle vanskeligheder. Eleverne beherskede faktisk begge sproglige varianter: den lokale dialekt og rigsmålet. Dialekter giver ikke generelt vanskeligheder med læse- og skriveindlæringen - en dialekt kan endog være en fordel i og med, at den indbyder til sproglig opmærksomhed, fordi barnet opdager sproglige forskelle.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Rim og remser er leg med sproget, som også indbyder til sproglig opmærksomhed.

Helen Nielsen

centermedarbejder

Dansk Videnscenter for Ordblindhed