Debat
Ikke plads til elevplaner i alle fag
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Hvis lærerne på Klarup Skole i Aalborg Kommune i gennemsnit skal bruge fem minutter per måned per elevplan af deres individuelle tid til den løbende, skriftlige evaluering, lægger det beslag på 26 procent af samme.
Hvis de dertil skal bruge ti minutter per elevplan på skrivefasen, lægger det beslag på yderligere ti procent.
I alt 36 procent svarende til 137 timer eller 18,5 arbejdsdage per lærer.
Lærerne skal dermed bruge en tredjedel af deres forberedelsestid på at evaluere en undervisning, de har to tredjedele forberedelsestid til at planlægge.
Kan de ikke løse opgaven på fem og ti minutter, men skal bruge ti og 15, stiger procenten til 68 svarende til 254 timer eller 34,3 arbejdsdage.
Lærerne skal da bruge to tredjedele af deres forberedelsestid på at evaluere en undervisning, de har én tredjedel forberedelsestid til at planlægge.
Tallene er matematisk uangribelige, hvis man accepterer forudsætningerne. De fremgår af et regnestykke, som Klarup-lærerne har udarbejdet over konsekvenserne af at indføre elevplaner i alle fag to gange om året på deres skole.
Regnestykket er udarbejdet som et regneark, hvor alle skolens lærere er lagt ind sammen med fag, klasser og elevtal i klasserne.
Konklusionen er klar: Der er ikke tid til at udarbejde elevplaner i alle fag i folkeskolen.
Regnestykket blev fremlagt for Folketingets Uddannelsesudvalg, der bad undervisningsminister Bertel Haarder kommentere det. Han har valgt ikke at gå ind i substansen, men afviser ikke desto mindre regnestykket som »helt ude i hampen«.
Så må det være nemt for ham at pille det fra hinanden.
Det har vi nu, ud fra en række konkrete spørgsmål, bedt ham om i en skriftlig henvendelse til Uddannelsesudvalget.
Læs hele debatindlægget på netdebatten på folkeskolen.dk under »Skolepolitik på Christiansborg«.